Mord med trolig koppling till turkiska staten gav livstid

Södertörns tingsrätt har dömt fyra män till livstids fängelse för inblandning i ett mord den 28 november 2021 på Drakvägen i Stuvsta, Huddinge, då en 47-årig man sköts till döds. Två män som åtalades frikändes helt.

På kvällen den 28 november 2021 sköts en 47-årig man med flera skott från en automatkarbin på Drakvägen i Huddinge. 47-åringen avled på platsen till följd av sina skador.

Sex män åtalades för att tillsammans ha dödat 47-åringen. Samtliga åtalade har nekat till inblandning i mordet. Tingsrätten har dock ansett att det är bevisat att fyra av de åtalade männen har haft en sådan inblandning i mordet att de ska dömas för att tillsammans och i samförstånd ha mördat mannen. Två av de åtalade männen friades däremot helt.

De fyra dömda männen är Cahit Acar, Ömer Can, Abdüssamet Yildiz och Rukan Öz. Flera av dem är födda i den turkiska staden Kulu varifrån en mycket stor del av de turkiska invandrarna i Sverige kommer. Även den mördade mannen, Askeri Karabulut, kommer från Turkiet men uppges vara av kurdisk härkomst.

I medierapporteringen kring mordet har det förekommit uppgifter om kopplingar till den turkiska staten. Ett mord ska enligt dessa uppgifter ha beställts från Askeri Karabulut av den turkiska staten. Han anlitade de andra männen för att utföra mordet. Det beställda mordet misslyckades och istället mördades Karabulut. Förmodligen då han inte betalade männen eftersom det beställda mordet misslyckades. Han fick förmodligen inte heller själv betalt.

Karabulut ska ha varit en tidigare PKK-medlem som hoppat av. Den som ursprungligen skulle mördas är troligen kopplad till PKK. I alla fall tycks den turkiska staten tro det. Ett alternativt motiv är att männen som anlitades inte ville att det tilltänkta offret skulle dö och därför istället mördade beställaren.

Tingsrätten menar dock att det inte går att slå fast något säkert motiv för mordet. Det är sannolikt främst av ren feghet då det ju är politiskt inopportunt att peka ut den turkiska staten som mordfinansiär. Samtidigt är det också inte klart påvisat att den turkiska staten stod bakom mordet.

Livstids fängelse och utvisning på livstid

De fyra män som enligt tingsrätten har gjort sig skyldiga till mord dömdes till livstids fängelse.

– Mordet har föregåtts av noggrann planering där 47-åringen har lurats till platsen där han mördades. Det har varit fråga om en ren avrättning av en obeväpnad och intet ont anande person. Straffet kan därför inte bli annat än fängelse på livstid, säger rättens ordförande Göran Nilsson i ett pressmeddelande.

Tre av de dömda männen utvisas ur Sverige på livstid. Samtliga dömda ska dessutom tillsammans betala skadestånd till den dödade mannens hustru med det belopp som hon begärt.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!