Interna konflikter bakom flera skjutningar

Interna konflikter inuti kriminella nätverk och gäng är normalt orsaken till en stor del av att våldsdåden genom skjutningar och sprängningar äger rum. Exempelvis började konflikten i Vårvädersligan mellan A-falangen (Biskop Södra, Jobefalangen) och B-falangen (Kastratifalangen) som en sådan konflikt.

Vi har också den långvariga konflikten i Fagersjönätverket som lett till de två nätverken Farsta yngre och Farsta äldre, en tidigare intern konflikt i Bergsjögänget, en intern konflikt i Östberganätverket som lett till formerandet av Nya Östberga, en intern konflikt i Lejonen som skapat nätverken Hässelby gård och Hässelby strand osv.

När det gäller senare tid tyder mycket på att skjutningen vid Askims Torg i Trollängen, Askim, den 18 maj skedde enligt media på grund av en intern konflikt i den så kallade G-falangen från Tynnered. Skjutningen i Rågsved den 17 maj 2023 var av allt att döma också en intern konflikt. I det fallet inom Hagsätranätverket. Dessutom är troligen skjutningen i Guldheden den 27 april 2023 troligen en intern avrättning av en person kopplad till Albanligan. I alla dessa tre fall har misstänkta gripits.

I Guldhedsfallet dock bara en person mot vilket det bara finns svaga misstankar. Mannen i 25-årsåldern har häktats som skäligen misstänkt för inblandning i mordet men polisen säger samtidigt att det troligen inte är han som är mördaren.

När det gäller skjutningen i Askim är det en man i 20-årsåldern som häktats. För några år sen dömdes han för en grov misshandel tillsammans med flera andra män. En av dem var en av de skottskadade männen i skjutningen. De två samt ytterligare ett antal personer, gick då till attack mot en man i ett garage i Tynnered. Offret blev bland annat slaget med en sparkcykel.

Den aktuelle mannen har också dömts för inblandning i ett grovt rån mot en man i det konkurrerande Tynneredsgänget som kallas M-falangen. Tillsammans med gängkamrater jagade han ut offret från en pizzeria i Lerum, misshandlad honom och rånade honom. den som blev misshandlad vid tillfället var en man som lämnat Z-falangen. Det verkar som om flera av de som misstänktes i samband med misshandeln då ansågs tillhöra Z-falangen. Nu anses de i media istället tillhöra G-falangen men kanske det är fel. Kanske är det därför lite mer komplicerat än vad som hittills kommit fram i media och inte alls handla om en intern konflikt.

För skjutningen i Rågsved har en 19-åring häktats som misstänkt för att ha utfört mordet. Både offren (1 död och två skadade) samt den misstänkte skytten kan vara kopplade till Hagsätranätverket. Konflikten kan handla om att en grupp i Rägsved hamnat i konflikt med en annan gruppering inom nätverket.

Läs mer: