Minskat antal skjutningar i Malmö

Antalet skjutningar och sprängningar i Malmö har minskat sen metoden Sluta skjut infördes i Malmö för snart sex år sedan. Det konstaterar en utvärdering som Malmö universitet gjortuppdrag av Brå. Att minskningen beror på själva Sluta skjut går dock inte att belägga. Det kan lika gärna beror att polisen i region Syd vid samma tidpunkt fick en ny polisledning som delvis rekryterats från Göteborg. En stad med en klart bättre utveckling när det gäller skjutningar än Malmö.

Utvärderingen visar att antalet skjutningar i Malmö legat på en lägre nivå sedan 2018 då strategin implementerades, även om en viss ökning syns under 2022. Dessutom är det en lägre andel av alla skjutningar som har lett till att människor har skadats eller dödats, framförallt under de senaste tre åren. Antalet sprängningar har också minskat under perioden.

Minskat antal skjutningar

Malmö har också haft en mer positiv trend när det gäller skjutningar än Stockholm och närliggande områden i polisregion Syd (men inte lika bra som Göteborg). Det är dock svårt att isolera effekten av enskilda insatser när brottsförebyggande åtgärder utvärderas och det är viktigt att följa den fortsatta utvecklingen i Malmö.

Minskningen av antalet skjutningar i Göteborg har skett utan att någon speciell insats genomförts och den skedde framförallt åren 2016-2019. Den jämförelse som finns i rapporten från Brå är därför missvisande då utvecklingen i Malmö ser lika bra ut som i Göteborg då 2018 används som startår. Hade 2016 eller 2017 används hade utvecklingen i Göteborg framstått som mycket bättre an utvecklingen i Malmö. Göteborg har ett klart lägre antal skjutningar än Malmö, speciellt i förhållande till befolkningen. Polisregion Väst har på samma sätt ett klart antal färre skjutningar än polisregion Syd.

Det går heller inte att med säkerhet slå fast att minskningen i antalet skjutningar beror på Sluta skjut, eftersom andra faktorer kan ha påverkat utfallet. Utvärderingen belyser hur exempelvis polisen särskilda händelse Operation Rimfrost, och coronapandemin påverkade möjligheten att arbeta som planerat med strategin. Under pandemin ökade antalet skjutningar något på nationell nivå, medan de tvärtom minskade i Malmö.

Sluta skjut

– Strategin ger oss bättre förutsättningar än tidigare att arbeta både brottsförebyggande och brottsbekämpande mot det grova våldet i Malmö. Att skjutningar och sprängningar har minskat visar att vi är på rätt väg, även om det fortfarande finns konflikter mellan kriminella grupperingar som mycket snabbt kan eskalera i grova våldsbrott, säger Henrik Mårtensson, ledare för Sluta skjut i Malmö, i ett pressmeddelande.

Även om utvärderingen alltså inte med säkerhet kan slå fast att minskningen av antalet skjutningar och sprängningar beror på Sluta skjut, lyfts samverkan mellan polisen, Malmö stad och Kriminalvården för att närma sig våldsdrivande individer och grupperingar som en framgångsfaktor.

– Vi har haft enskilda samtal med närmare 200 individer som har kopplingar till kriminella nätverk i Malmö. Strategin är numera välkänd i dessa miljöer och de vet vad som gäller inom Sluta skjut. Det handlar i första hand om att ge dem en chans att sköta sig och stöd om de vill hoppa av. De mest våldsdrivande personerna har vi fullt fokus på. Vi ligger på dem hårt och det fungerar avskräckande för individer i deras närhet. När man blir utsatt för ständiga kontroller är det svårt att tjäna pengar och det är det som driver de kriminella nätverken, säger Glen Sjögren, koordinatorn inom Sluta skjut i Malmö.

I utvärderingen har ett dussintal personer som på olika sätt jobbar med Sluta skjut i Malmö intervjuats. Respondenterna tror på GVI-strategin, men menar att genomförandet av den emellanåt lämnar utrymme för förbättringar.

– Vi vill hela tiden bli bättre på det vi gör och därför är det så viktigt att metoden utvärderas. Vi kommer att diskutera analysen och rekommendationerna både på strategisk och operativ nivå, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö.

Skjutningar i polisregion Syd

2017, 95
2018, 81
2019, 71
2020, 56
2021, 65
2022, 85

Skjutvapenskadade i polisregion Syd

2017, 45
2018, 28
2019, 25
2020, 11
2021, 19
2022, 18

Skjutvapendödade i polisregion Syd

2017, 10
2018, 14
2019, 11
2020, 6
2021, 7
2022, 15

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!