Våldsspiralen som inte finns

I media skriver de titt som tätt i samband med skjutningar att våldspiralen måste stoppas. Jag har inga problem med krav på att våldet måste minska. Det tycker jag oavsett hur mycket eller lite våld som finns. För våld är för det mesta negativt (men inte alltid, sålunda är Ukrainas våld legitimt precis som det våld palestinierna eller kurderna använder sig av för att slå mot sina förtryckare). Men att stoppa en nedåtgående våldspiral är jag helt emot.

För Sverige har idag en minskande brottslighet och minskande våld. Har haft länge. Utveckligen med ökta antal skjutningar är ett undantag. Men också mängden skjutningar i Sverige har minskat i jämförelse med förra året.

Förra året (2022) var det 171 skjutningar från januari till och med maj. I år har det varit 146 skjutningar under samma period. En minskning med cirka 15%. Förra året var det 42 skadade jämfört med 41 skadade i år (-2%). 2022 dog 31 personer i skjutningar under perioden från januari till maj. I år har 18 personer dött (-42%). På alla sätt som kan mätas har skjutningarna minskat i antal detta år.

Trendmässigt har våldet i Göteborg minskat sen 205 och våldet i Malmö minskat sen 2018. Däremot har det inte minskat i Stockholmsregionen och inte i övriga delar av polisregion Syd. Men jämfört med förra året så har det minskat också där.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!