Artificiell Intelligens – hot eller möjlighet?

Under senare decennier har vi kunnat notera en revolutionerande utveckling av tekniken för dataprogrammering. Tidigare handlade det om att maskinen laddades ner med enkla steg-för-steg-­scheman, men med dagens metoder kan datorn själv – utifrån ett antal grundläggande principer – klara av att lösa en mängd problem. Den kan nu ”tränas” till att se mönster att tillämpa på olika områden. I stället för programmering brukar nu ofta begreppet maskininlärning användas, vilket utgör själva grunden för Artificiell Intelligens (AI).

Allt oftare uppmärksammas vi på att tekniken öppnar upp nya horisonter för människan. Vi kunde i förra veckan exempelvis läsa om att den sedan tio år tillbaka förlamade Gert-Jan Oskam från Nederländerna återigen kan gå. Implantat som sitter vid rörelsekontrollcentret i Oskams hjärna skickar nervsignaler till en dator som tolkar intentionen med hjälp av AI. Instruktioner skickas därefter till ett annat implantat i mannens ryggrad, och elektriska signaler stimulerar benmusklerna så att han kan gå. ”Rörelserna är långsamma, men han har kontroll”, skriver Sky News.

Överhuvudtaget är utvecklingspotentialen inom vitt skilda discipliner enorm. Det möjliggör en radikal arbetstidsförkortning och vi kan komma bort från en mängd enformiga och fysiskt nedbrytande arbeten.

Kapitalismen

Men i den faktiska kapitalistiska och auktoritära värld vi lever i känns det ändå som att de reella hoten överstiger möjligheterna. Redan idag kan USA styra mördardrönare över hela världen från någon liten källare i exempelvis Florida, där ännu mer avancerade så kallade autonoma vapen riskerar att bli nästa steg i utvecklingen.

Den andra globala stormakten Kina har i sin tur med hjälp av AI – där ansikts­igenkänning och en uppsjö av kameror är utgångspunkten – i delar av landet initierat ett övervakningssystem av aldrig tidigare skådat slag. Varje medborgare betygsätts – ”goda handlingar” ger pluspoäng och ”dåliga handlingar” minuspoäng. Poängavdrag kan handla om allt från obetalda räkningar till trafikförseelser eller regimkritiska yttringar. Straffet kan bli att möjligheterna till banklån spärras, avstängning från det kollektiva trafiksystemet, ett lägenhetsköp fryser inne, en akademisk karriär grusas, med mera.

I arbetslivet ser vi därtill en mängd exempel på hur AI idag leder till att arbetet i än högre grad töms på sitt kreativa innehåll. Mikael Nyberg ger i sin bok Kapitalets automatik: mänskliga robotar och systematisk dumhet (2020) ett otal vittnesbörd, som här från Dagabs lager i Jönköping: ”I en del av lagret plockar arbetare för hand varor som ligger i kartonger och udda förpackningar.

Orderplockaren måste fortfarande använda huvudet, men tankearbetet är förminskat och inordnat i pick-to-voice-systemet. Syntetrösten i örat talar om för arbetarna vad de ska göra, och genom en mikrofon ska de kontinuerligt upplysa den artificiella intelligensen om vad de har gjort. Det är som att timme efter timme kommunicera med en automatiserad telefonväxel”.

En gång i tiden restes kravet om facklig vetorätt vid införande av ny teknik. Det är hög tid att återigen aktualisera det kravet.

Hot

Över allt detta svävar ett än kusligare moln; risken att AI-datorer utvecklar ”Superintelligens” och får för sig att vända sig mot människan – och i värsta fall utplåna oss. Detta skräckscenario, liknande uppkomsten av ett Frankensteins monster, kan för den oinvigde låta som verklighetsfrånvänd science fiction. Men sanningen är att det är ett faktisk hot, ett förödande framtidsscenario. Starka röster hörs därför från forskarvärlden om nödvändigheten att ”pausa” utvecklingen av kraftfulla AI: ”Risken är att vi skapar en artificiell intelligens som förintar oss”, säger Chalmersprofessorn Olle Häggström (Institutet för framtidsstudier 31/3).

Sammantaget nödvändiggör utvecklingen av AI mycket samarbete och samordning, långt från kapitalismens förödande konkurrens, vinstjakt och arbetsalienation.

En ledare från tidningen Internationalen

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!