Frikännande domar för misstänkta brott i bolaget Lulebo

Luleå tingsrätt har frikänt en tidigare fastighetsutvecklingschef på Lulebo AB och fem företagare från samtliga åtal gällande grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. De har bedrivit olika slags verksamhet inom bland annat Luleå kommun. Tingsrätten har även avslagit åklagarens talan om näringsförbud och företagsbot. Dessutom har de ogillat Lulebo AB:s begäran om skadestånd.

Åklagaren påstod att de åtalade personerna på olika sätt medverkat till att osanna fakturor ställts ut till Lulebo AB. Det innebar att stora belopp fördes ut från bolaget. Detta utan att beloppen motsvarades av någon verklig motprestation. Åklagaren gjorde gällande att något arbete aldrig utförts eller var avsett att utföras. Alternativt att arbetet avseende vissa fakturor saknat värde för Lulebo AB. I sista hand har den tidigare fastighetsutvecklingschefen orsakat Lulebo AB en beaktansvärd risk för skada. Detta genom att sakgranska och attestera missvisande fakturor och genom att godkänna så kallade förskottsbetalningar.

Domar

Det ska vara ställt utom rimligt tvivel att den åtalade gjort sig skyldig till den gärning som ligger till grund för åtalet. annars ska det inte bli en fällande dom i brottmål. Utredningen ska vara fullständig. Det ska inte finnas anledning att anta att ytterligare undersökning skulle ändra bedömningen. På grundval av den presenterade utredningen ska vara komplett. Domstolen kunna inte dra slutsatsen att det finns andra möjliga förklaringar till händelseförloppet.

Tingsrättens majoritet, två juristdomare och tre nämndemän, har i domen ansett att den bevisning som åberopats till stöd för åtalen inte nått upp till den nivå som krävs för en fällande dom. Målsägandens skadeståndstalan har i målet grundat sig på den påstådda brottsligheten. I och med att de åtalade blivit frikända har skadeståndstalan inte kunnat bifallas.

En skiljaktig nämndeman har ansett att fem av de sex åtalade borde ha dömts i enlighet med åtalet och att en av dem skulle ha frikänts.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!