Masskjutningar i Sverige

Masskjutningar betydelsen skjutningar med många dödade och skadade i Sverige är ovanligt. Men minst 7 stycken har inträffat i modern tid. Skolskjutningen i Kungälv, diskoteksskjutningen i Göteborg 1976, masskjutningen i Falun 1994, Stureplansmorden samma år, skjutningen på Vår Krog och bar 2015, spelcafémorden i Malmö 2018 och skjutningen i Farsta igår.

Fyra av masskjutningarna har kopplingar till kriminella nätverk och gäng, två av dem har koppling till militären (en gärningsman var värnpliktig och en stamanställd militär). Två av morden skedde som en hämnd för att de hade blivit avvisade på krogen och i tre av dem spelade alkohol en central roll.

3 har skett i Göteborg och ytterligare ett i Göteborgsområdet. 2 har skett i Stockholm och 1 i Malmö.

Dödade och skadade vid svenska masskjutningar, döda, skadade
  1. Masskjutningen i Falun, 7, 3
  2. Stureplansmorden, 4, 20
  3. Spelcafémorden, 3, 3
  4. Vår krog och bar, 2, 8
  5. Diskoteksskjutningen, 2, 5
  6. Skolskjutningen i Kungälv, 1, 6
  7. Farstaskjutningen, 1, 3
Skolskjutningen i Kungälv

Den första inträffade 4 mars 1961 i Kungälv då en person dog och ytterligare 6 skadades. Det hela började med ett bråk mellan gärningsmannen, Ove Conry Andersson, och en med honom bekant amatörboxare som var på dans på Thorildsskolan (som då hette Kungälvs läroverk). Andersson och boxaren bestämde att de skulle göra upp utanför. Därefter hämtade Andersson pistolen hos en kamrat och gick tillbaka till dansen.

Han kom tillbaka när det var dags för den sista dansen, drog upp en pistol och började skjuta vilt omkring sig. Totalt avlossades omkring 15 skott. Sju ungdomar skadades, varav en å allvarligt att han senare avled. Offret hade träffats i magen av skotten. De skadade fördes först till ett klassrum och sedan till Kungälvs lasarett. Polisen i Kungälv jagade gärningsmannen hela natten på vägen mot Ytterby, dit han förmodades ha flytt, samt begärde förstärkning både från Ytterby och Göteborg.

Morgonen därpå strax före klockan åtta kom gärningsmannen självmant till polisen. Det var en något äldre arbetskamrat som körde dit honom. Andersson dömdes inte till fängelse. Rättspsykiatrerna i likhet med Medicinalstyrelsen ansåg att han var sinnessjuk och behövde vård. Mindre än fyra år efter skottdramat hade han både hustru och barn. Efter det levde Conry Andersson som en skötsam medborgare i Kungälv fram till den 12 augusti 2008 då han begick självmord.

Diskoteksskjutningen i Göteborg

På kvällen den 1 februari 1976 avfyrade en 23-årig värnpliktig man, beväpnad med k-pist, sammanlagt 33 skott inne i på Gustavus Adolphus. Omkring 400 ungdomar fanns i lokalen. Colliander och en 17-årig gäst dödades. 17-åringen dog omedelbart av skottskador i buken medan Colliander, som fått flera skott i ryggen, avled på operationsbordet. Utöver det skadades 5 andra personer.

Gärningsmannen dömdes senare för dubbelmord och mordförsök till sju års fängelse. Anledningen till att han sköt mot besökare och personal på klubben var att han, enligt egen utsago, vid ett tidigare tillfälle några månader tidigare avvisats från klubben.

Tre militärbefäl utreddes av militäråklagaren vid Göteborgs tingsrätt för tjänstefel på grund av skjutningen. Ett av de tre befälen tillhörde det kompani där den för dödsskjutningen på diskoteket anhållne 23-åringen tjänstgjorde.

Masskjutningen i Falun

Den värsta masskjutningen i Sverige när det gäller antalet döda inträffade i Falun den 10 juni 1994 hade börjat hemma hos en god vän. Under kävvlen hade gärningsmannen Mattias Flink börjat supa tidigt hemma hos en vän. Ute på en restaurang träffade han senare sin flickvän och betedde sig illa varvid har avvisades av en vakt.

Innan Flink begav sig hem gick han förbi ett diskotek dit fickvännen och hennes sällskap förflyttat sig. Efter våldsamheter och bråk blev Flink avvisad av vaktpersonalen. Flickvännen anmälde därefter Mattias Flink till polisen. Han själv gick hemåt där han bytte om till fältuniform och begav sig sedan till sin arbetsplats, Dalregementet.

Vid regementet utrustade sig Flink med flera vapen, däribland en automatkarbin 5 (Ak5) och fem magasin med sammanlagt 150 patroner innan han lämnade regementsområdet genom att klättra över ett stängsel väl utom synhåll för vaktpersonalen i kasernvakten.

På en gångväg i Stadsparken mötte han ett antal personer som var på väg till regementet efter avslutade festligheter på stan. Flink öppnade eld och fyra personer dödades ögonblickligen. En person avled senare på sjukhus och en svårt skottskadad person överlevde. Strax därefter sköt Flink också två män i vägkorsningen Parkgatan/Vasagatan, en cyklist och en väktare i sin bil. Även de dödades. Flink avlossade 47 skott, som alla träffade någon. Totalt dödades alltså 7 personer. Dessutom skottskadades ytterligare tre personer.

Stureplansmorden

Tommy Zethraeus, Guillermo Márquez Jara och Farshad Doosti hade varit på nattklubben Gino kvällen innan skjutningen, den tredje december 1994. Efter det fortsatte de sen till Sturecompagniet. De tre nekades inträde. Márquez Jara hamnade i bråk med en av vakterna. När polisen anlände tog de Márquez Jaras personuppgifter. I samband med det slog Márquez Jara till vakten Joakim Jonsson.

De tre hämtade därefter en automatkarbin i Hagsätra och återvände senare till centrala Stockholm i bil. Bilen kördes av Farshad Doostis yngre bror. De tre promenerade genom Humlegården och Márquez Jara bar enligt domen vapnet.

Strax efter klockan 5 på morgonen den 4 december återkom de till Stureplan. Márquez Jara överlämnade vapnet till Zethraeus som började skjuta. Han träffade de vakter och gäster som befann sig i entrén till Sturecompagniet. Fyra människor dödades. Över 20 personer skadades fysiskt.

Efter skottlossningen sprang de tre gärningsmännen tillbaka mot Humlegården, korsade Birger Jarlsgatan och tillbaka till bilen. Efter att ha sovit över hos en kompis i Årsta gömde de sig i en sommarstuga i tre dygn. På kvällen den 7 december åkte de hem till en bekant som bodde i ett ensligt beläget hus på Svartsjölandet i Mälaren. Strax efter att de lämnat platsen greps de av polisen vid en vägspärr på Kärsö.

Tommy Zethraeus dömdes till livstids fängelse. Guillermo Marquez Jara och Farshad Doosti dömdes till fyra års fängelse.  Den yngre brodern Doosti dömdes till två och ett halvt års fängelse. Ytterligare 6 personer dömdes till mindre straff.

Skjutningen på Vår Krog och Bar

En stund efter klockan 10 på kvällen den 18 mars 2015 kom två maskerade personer in på restaurangen Vår Krog & Bar på Vårväderstorget i Biskopsgården. De var beväpnade med automatvapen och sköt vilt rakt in i lokalen. En person i lokalen dödades, Houssein Chit. En välkänd medlem i den så kallade Vårvädersligan, ett kriminellt nätverk i södra Biskopsgården. Åtta personer skottskadades. När skyttarna lämnade lokalen sköt de ytterligare man utanför lokalen.

Åtta personer med koppling till ett kriminellt nätverk i norra Biskopsgården åtalades för inblandning i dubbelmordet på Vår krog & Bar. 7 dömdes. Adam Abdulahi och Ahmed Warsame dömdes till livstids fängelse, Onur Corap, och Jonis  Adan 14 års fängelse, Josef Hällgren 12 års fängelse, Khalid Ali Mohamed 10 års fängelse och Sakeriye Ahmed 5 års fängelse.

Spelcafémorden

Den 18 juni 2018 öppnade några män eld med ett automatvapen mot en samling personer utanför ett dataspelscafé vid namn Galaxy Café i närheten av Värnhemstorget i Malmö.

Den grupp som besköts kallades i Kvällsposten för M-gruppen vilket väl kan uttydas som Mekky-gruppen. De har kopplingar bakåt genom individer som tidigare anses ha tillhört M-falangen och har sitt ursprung i Seved i centrala Malmö. Grupperingen kring Mekky har länge legat i en konflikt med tidigare vänner från Seved och Sofielund. Gänget uppgavs vid mordtillfället vara i konflikt med två andra grupperingar som Kvällsposten kallade A-gruppen (bröderna Ahmed) och G-gruppen (Ghara, kopplingar till det så kallade taximordet och ett mord i Jönköping).

De tre män från Mekky-gruppen som sköts ihjäl utanför Galaxy Café var en 27-åring, Nabil Abdallaha, med bakgrund i Lindängen, hans 29-årige bror Chabil Abdallaha och en tidigare ostraffad 19-åring som hette Omar Abadi. tre personer skadades, Amir Mekky (då 21 år gammal), en 29-åring från Lindängen och den 32-årige Chio Hong Mac. Ingen har dömts för morden utanför Spelcafét.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!