Skogsbolagen och skogen i Sverige

Idag finns det tre skogsbolag bland de 10 största skogsägarna i Sverige tillsammans med ett statligt företag Sveaskog, ett statligt verk Statens Fastighetsverk, Svenska Kyrkan, två mindre skogsägarföretag, ett familjeföretag och en allmänningsskog.

Aktiebolag äger cirka 25% av den svenska skogen, övriga privata ägare (kyrkan, allmänningar, besparings- skogar m.fl.) äger cirka 6% och enskilda personer cirka 48%. Statliga bolag och verk äger 20% medan andra allmänna ägare ((kommuner, landsting, stiftelser m.fl.) innehar cirka 1%)

De stora skogsägande bolagen

Ett av de mindre skogsägarbolagen, Bergvik Skog Öst AB har samma ägare som ett av de stora svenska skogsföretagen, Billerud AB, som dock är ett företag som dock inte äger någon skog. AMF är ägare.

Kopparfors Skogar AB, kontrolleras av familjen Wallenberg som också delvis kontrollerar ett av de stora skogsbolagen, Stora Enso AB. StoraEnso skapade genom en fusion mellan svenska Stora AB (tidigare Stora Kopparbergs Bergslags AB) och finska Enso-Gutzeit.

Ett annat av de stora skogsbolagen, Holmen AB, kontrolleras av familjen Lundberg som också delvis kontrollerar de tredje av de stora skogsbolagen, SCA AB. Holem är det företag som en gång i tiden hette MoDo men efter en fusion med Holmens Bruk bytte företaget namn.

Familjen Lundberg och familjen Wallenberg här både till de 15 mäktigaste familjerna i Sverige. Ett av de tre familjeföretagen, Boxholms Skogar AB, ägs av annan av de 15 familjerna, familjen Douglas. De två sista familjeföretagen ägs av den jämtländska familjen Persson (Persson Invest AB) medan ett annat ägs av Karl Hedin (Karl Hedin AB). Hällefors Tierp Skogar AB ägs av Länsförsäkringar och Gysinge Skog AB av Kåpan pensioner och 3:e AP-fonden.

De svenska skogsbolagen har ägt cirka 20-25% av skogsmarken de senaste 100 åren men den har inte varit lika koncentrerad till bara ett fåtal bolag tidigare utan den situationen uppstod för cirka 20 år sen. Om det ska jag skriva i ett annat inlägg. En mer detaljerade genomgång av skogsbolagen finns här.

Skogsbolagens skogsinnehav 2023 (exkl. familjeföretag), ha produktiv skogsmark, ägare
  1. Svenska Cellulosa AB, 2,0 miljoner, familjen Lundberg och Handelsbanken
  2. StoraEnso AB, 1,1 miljoner, familjen Wallenberg och Finska staten
  3. Holmen AB, 1,0 miljoner, familjen Lundberg
  4. Bergvik Skog Öst AB, 300 000, AMF Pension & Fonder 89,9% (10,1% ägs av Billerud AB som också sköter skogen. Från 2025 ska skötseln tas över av Mellanskog)
  5. Kopparfors Skogar AB, 230 000, familjen Wallenberg via FAM
  6. Hällefors Tierp Skogar AB, 82 000, Länsförsäkringar
  7. Gysinge Skog AB, 60 000, Kåpan pensioner och 3:e AP-fonden

Källa: Bolagens hemsidor.

Uppdelning av Bergvik Skog AB. Bergvik Skog Öst är inte med på kartan. Deras skogsägande kan ni istället se på ovanstående Sverigekarta (BillerudKorsnäs).

Läs mer:

Jag skriver för närvarande också på en serie om vilka som ägt och exploaterat den svenska skogen de senaste 15 åren. Bolagen, kapitalisterna, företagen, familjerna och bruken. Läs.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!