En lag hämtad från en diktatur

Den så kallade angiverilagen är en lag som inskränker en mängd människors frihet. Den är ett hot mot demokratin och mot de mänskliga rättigheterna. Det får allvarliga konsekvenser för de människor som ska tvingas till att ange sin medmänniskor och skapar en kultur där det inte går att lita på någon. Utan tvekan är det ett recept för att skapa ett mycket obehagligt samhälle. Med ökad brottslighet och större makt åt uniformerade våldsverkare.

Det skapar en slags kopia på DDR-staten som ju var en fullfjädrad angiveristat. Det är en lag som Putin eller Hitler skulle kunna hitta på. Och det verka som om regeringen inspiration till lagen kommer från just den typen av stater. Diktaturer med en total ofrihet.

Bild: Panikfakta

Regeringen ihop med företrädare för fascistiska Sverigedemokraterna har alltså gått vidare med sitt omdebatterade förslag om att myndigheter och kommuner ska bli skyldiga att anmäla papperslösa. De har i direktiven för utredningen om angiverilagen enats om att inte undanta vård, skola eller andra områden. Däremot har utredaren fått i uppdrag att se över om det går att straffa de som vägrar lyda.

Konsekvenser

Förslaget som utredningen kan förväntas lämna kan komma att påverka en mängd områden och enskilda anställda inom Stockholms stad, som lärare, bibliotekarier, fritidsledare och anställda inom vård och omsorg.

– Det här är ett i grunden människofientligt förslag. Vi kommer aldrig medverka till att våra anställda i staden ska ange människor som redan befinner sig i en utsatt position. Mänskliga rättigheter måste värnas, inte luckras upp, säger Clara Lindblom (V) bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

I en bra debattartikel i Aftonbladet skriver tre vänsterpartister (Tony Haddou, Carina Örgård och Marie Brynolfsson) följande:

Det är väldigt tydligt att svenska lagar kommer att krocka. Vårdpersonal ska tillhandahålla vård oavsett patientens rättsliga status, lärare ska ta särskild hänsyn till barnets bästa, socialtjänst får inte bryta sekretess och biblioteksverksamhet är lagstadgad att vara tillgänglig för alla.

Frågan är vilka lagar de ska tvingas bryta emot för att behaga den högernationalistiska regeringen?

Det finns exempel på angiverisamhällen genom historien, när människan visat sina värsta sidor.

Sverige ska vara ett land som står upp för människors rättigheter. Barnen ska veta att dom hör hemma i skolan med sina klasskompisar och den som behöver vård ska i trygghet kunna söka det.

I tider av ekonomisk kris och inflation behöver vi en regering som ser till att vi får till en välfärd att lita på och som underlättar välfärdsarbetarnas jobb. Inte en regering som angriper samhällets mest utsatta och kränker våra fri- och rättigheter.

Gemensamt för Sveriges offentligt anställda är den yrkesmässiga integriteten och respekten för rättigheter och värdighet. Det är något Sverige ska vara stolta över och uppmuntra.

Fascism

I demokratiskt och fritt samhälle kan en sådan lag aldrig accepteras. Det är en lag som enbart brukar förekomma i inskränkta och ofria diktaturer. Det är en lag för att skapa ett sämre samhälle. Ett obehagligt omänskligt samhälle. Fascism.

Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!