Våld kan visst löna sig

Våld lönar sig inte. Det är alltid dåligt. Det kommer aldrig nåt bra ur våld. Ärligt sagt är det dumheter som upprepas ständigt och jämt. Det finns många tillfällen där våld i stort och smått visat sig vara en framgångsväg. Visst kan våld löna sig. I stort som smått.

Krig som lönat sig

Sovjet, Frankrike, Italien, Grekland, Jugoslavien , Storbritannien och många andra länder försvarade sig med våld mot Tyskland brutala angreppskrig. Det krig som vi brukar kalla andra världskriget. Detta våld lönade sig helt klart då Tyskland besegrades och erövrades. Nazismen kunde inte segra.

Befolkningen i Vietnam, Kambodja och Laos använde våld mot kolonialmakten Frankrike och mot angriparen USA. Det våldet lönade sig också för USA besegrades. Afghanistans befolkning använde våld mot Sovjet och senare också mot USA och dess allierade. Det våldet lönade sig då Sovjet och senare USA och dess allierade besegrades.  De som vann kanske inte direkt är några vi kan ge stöd men oavsett det så lönade sig ett våldsamt motstånd.

Våld mot våldsapparaten och politiska motståndare

Det våld som demonstranter och aktivister använde mot polisen i Göteborg år 2001 lönade sig också för numera måste polisen alltid förhandla med oss inför olika aktioner och demonstrationer. Vinsten av att polisen alltid måste ta hänsyn till att vi kan bli våldsamma. De vill undvika det.

Dessutom ledde det till att delar av polisen förändrade sitt arbetssätt vilket fått betydelse även för bekämpningen av gängvåldet. Det ledde i förlängningen till en positiv utveckling i flera förorter i Göteborg. Helt klart lönade sig våldet i Göteborg 2001.

Våld mot nazister och fascister har också visat sig vara en framgångsrik väg i kombination med massaktioner för att få bort dem från gatorna. I det fallet lönade sig våldet. För att hålla bort högerextremister från framgångar vid valurnorna har det inte vart en framkomlig väg. I det fallet lönade sig våld inte.

Personligt våld

När jag var barn utsattes jag ofta för trakasserier och mobbning. Det slutade inte förrän jag tog till våld och allierade mig med en del andra barn och ungdomar som också kunde tänka sig att använda våld för att försvara sig och mig. Efter det fick jag för det mesta vara ifred förutom om jag ensam befann mig i fel stadsdel eller område.

Det våld som jag och mina vänner förväntades väntades kunna ta till lede också till att mina syskon var skyddade. Helt klart är att det våld som jag kunde utöva och förväntades kunna utöva lönade sig. Det ledde till nåt gott.

Mäns oacceptabla våld mot kvinnor lönar sig allmänhet också. För männen. Det är en av anledningarna till att det är så svårt att stoppa.

Våld kan alltså löna sig. Ibland är det bra, andra gånger är det inte lika bra.

Ukraina

Ger vi bara tillräckligt med stöd till Ukraina kommer också deras våld att löna sig. Därför är det bra att socialdemokraterna nu vill ge JAS 39 Gripen till Ukraina. Regeringen har dock inte fått tummen ur trots att Ukraina behöver planen nu. Helst borde de få dem med en gång. För i slutändan kommer det att visa sig att våld lönar sig. Ju snabbare det lönar sig för Ukraina ju färre människor kommer att dö.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!