Ett jämlikare samhälle är mindre våldsamt

Ekonomisk omfördelning stoppar inte skjutningarna skriver Henrik Jönsson i en ledare i Göteborgs-Posten. Det är korrekt såtillvida att det går inte att hävda att ekonomiska omfördelningen leder till minskat skjutande. Men det är också totalt fel. För sambandet mellan jämlika samhälle och lägre nivåer av våld är mycket starkt och bevisat i massvis med undersökningar och rapporter.

Jämlikhet

Det betyder kort och gott att om rikedomen i ett samhälle är jämt fördelad har ett land en lägre brottslighet och lägre nivåer av våld. Det är alltså bevisat att det är en bra idé att ordna ekonomin i ett land på sådant sätt att de ekonomiska klyftorna är så små som möjligt. Det kan göras på flera olika sätt. Några enkla sätt är att ha offentligt drivna skolor, offentligt driven vård, förmögenhetskatt, högre skatt för rika och lägre skatt för fattiga, lägre löner för rika än vad de har idag, högre nivå på försörjningsstöd och a-kassa, avskaffade ränteavdrag och reseavdrag med mera.

Avprivatisering minskar möjligheterna till att begå brott och bättre ekonomi för fattiga minskar incitamenten för att begå brott.  Privatiserad vård och skola liksom annan privatiserad och avreglerad verksamhet är central för de kriminella gängens verksamhet och brist på pengar är sådant som kan göra kriminalitet till en tänkbar och valbar väg för en ung person. Minskade möjligheter till brottslighet och minskad möjlighet att se brottslighet som ett möjligt livsval innebär minskad brottslighet och minskat våld.

Det finns ett starkt statistiskt samband mellan det ökade gängvåldet och den ökande ojämlikheten i Sverige. Det finns ett starkt samband mellan områden med utbredd fattigdom och områden med många skjutningar. Det betyder med stor sannolikhet att åtgärder mot fattigdomen kan leda till minskat våld. Det finns ett starkt statistiskt samband mellan det ökande skjutvapenvåldet och den ökade avregleringen och privatiseringen (orsakssamband går dock inte att bevisa). Det är därför sannolikt att en avprivatisering och en återreglering kan leda till minskat våld i samhället.

Skjutvapenvåld

Jönsson påstår också att Sverige har högst antal skjutvapenmord i Europa. Det är en lögn, en dumhet, en felaktigt påstående. Hans påstående visar att han inte har nån som helst koll på ämnet han skriver om. Stora länder har fler dödskjutningar än Sverige i antal.

Däremot har Sverige en högre en högre nivå på skjutvapenvåldet i förhållande till befolkningen än de flesta länder i Europa samtidigt som Sverige har en låg nivå på det totala dödliga våldet. Skjutvapenvåldet är högre i Sverige än i jämförbara länder men antalsmässigt är de inte flest i Sverige. specifikt handlar det om att Sverige har en högre nivå på andelen skjutvapendödade unga män.

Jönsson kallar ett jämlikt samhälle för ett socialistiskt samhälle. Eftersom jämlika samhällen är mindre våldsamma måste det alltså innebära att socialistiska samhällen är mindre våldsamma. I alla fall enligt Jönsson.

PS. Det går att att få ner antalet och andelen skjutvapendödade även på annat sätt. Exempelvis genom att polisen arbetar med förtroende, samarbete och dialog. Mjuka metoder. Det har polisen i Malmö och Göteborg bevisat.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!