Måste Ukraina vara perfekt?

Vissa vänstermänniskor klarar inte av att rakryggat ta ställning mot den ryska imperialismen. Trots Rysslands oprovocerade anfall mot Ukraina. Trots dess inhumana terror mot civila mål. Trots dess annektering av sydöstra Ukraina. Trots dess förryskningspolitik i de ockuperade områdena.

Och trots Putins förnekande att det ens existerar ett ukrainskt folk med rätt till nationellt självbestämmande. Trots hans uttalade ambitioner att återskapa ett storryskt imperium med tsaristiska och stalinistiska rötter. Trots hans absurda fantasier att nynazister på uppdrag av USA och väst ligger bakom Ukrainakriget och landets sönderbombning.

Det ryska folkets berättigade stolthet är Rysslands ledande offer- och offensivroll i den heroiska segern över den stortyska nazismen/fascismen 1945. Därför ljuger Putin öppet i den inhemska propagandan, och kallar sin attack mot Ukraina en ”militär operation” för att störta den påstått nynazistiska regeringen i Kiev – under ledning av en delvis judisk president (!). Vilka alla ska föras till Moskva och dömas.

I bakgrunden (som Putin knyter an till) finns existensen av nynazister i dagens Ukraina – men nassar finns ju överallt, även i Sverige. I historien finns även Stalins medvetna beslag av spannmål från Ukraina för att svälta ihjäl den ukrainska nationalismen på 30-talet. Minst tre miljoner ukrainare dog i detta folkmord kallat ”Holodomor”.

Folkmordet Holodomor

Är det då inte begripligt att ett mindre antal ukrainare inledningsvis hälsade tyskarna som befriare under andra väldskriget? Samma situation av att vara klämd mellan två totalitära erövrings-diktaturer hade även Finland, Baltikum, Polen och andra länder i Östeuropa. Det var en svår situation för dem att manövrera mellan Stalinryssland och Hitlertyskland.

Men denna begripliga men överspelade historiska situation missbrukas – tillsammans med förekomsten av (i varje fall förr) en handfull nynazistiska soldater i den ukrainska armén – för att fördöma hela den lagliga demokratiskt valda ukrainska regeringen.

Dessutom kritiserar den vacklande ukraina-kritiska vänstern förekomsten av korruption och arbetarfientlig oligarki-kapitalism i Ukraina.

Men se då på svenska storföretag och bankers skumma korruptionsaffärer i ex-sovjetiska och ex-koloniala stater. Och på gigekonomi och exploatering av utländsk illegal arbetskraft i Sverige. Måste just Ukraina vara perfekt för att ha rätt till att leva i fred i ett självständigt land?

Opposition i krig

Ukraina påstås också inskränka den politiska och religiösa friheten i landet. Det råder undantagstillstånd som förbjuder strejker och fackliga protester, vilka skulle försvåra krigsinsatsen. Små ryssvänliga politiska partier och minoritära ryskortodoxa kyrkliga krafter motarbetas.

Men det råder ju för helskotta fullt krig i landet! Vilka normalt funtade länder under attack tillåter att produktionen stoppas. Vilka kontrollerar och inskränker då inte rörelsefriheten för misstänkta fiendeagenter och potentiella landsförrädare?

Se på de svenska fånglägren för kommunister och vänstersocialdemokrater under andra världskriget. Och Sverige var ju inte ens i krig. Se på den svenska säkerhetstjänstens agerande utanför laglig riksdagskontroll. Jag var själv övervakad som maoistisk arbetare på 70-talet, i den så kallade ”sjukhusspionaffären” (Jag nämner detta – försvarar det inte).

Men skulle dessa missförhållanden rättfärdiga att Sverige förlorade sin frihet? Självklart inte! Skulle det rättfärdiga att inte ge Sverige fullt stöd om landet angreps? Självklart inte”. Skulle det rättfärdiga vapenstopp till vårt land? Självklart inte! Skulle det rättfärdiga att tvinga Sverige att förhandla, kompromissa och lämna delar av Sverige i utländska händer? Självklart inte! Skulle det rättfärdiga att Sverige gav upp det nationella försvaret eftersom motståndskamp, krig och våld inte löser några problem. Självklart inte! Och detsamma gäller Ukraina idag!

Motstånd är rätt

”Alla uppgifter om att motståndet skall uppges är falska” fick vi lära oss i lumpen.

Vilket gäller än idag, se den officiella medborgarskrifen ”Om krisen eller kriget kommer”. Men detta gäller förstås (anser jag) rättfärdiga folkliga försvarskrig, inte aggressiva anfallskrig: Typ elitära ”imperialistiska omfördelningskrig” med vanligt folk som ersättningsbar kanonmat. Eller simpla gammaldags erövringskrig som Ukrainakriget.

Lika solklart svart-vit som ovanstående tänkta krig mot Sverige är situationen i dagens Ukraina. Landet har rätt att försvara sig, Ryssland har ingen rätt att anfalla. Sanningen ligger inte som alltid nånstans mittemellan. Ryssland är skurken, Ukraina hjälten. Faktiskt.

Och om anfallaren Ryssland vinner kriget så förlorar försvararen Ukraina dels sin politiska demokrati, dels sin nationella suveränitet. Och upphör dessutom på sikt att existera som ett eget, socialt, kollektivt, avskilt, kulturellt, språkligt folk = kulturellt folkmord. Ukrainas försvarskrig är alltså en rättfärdig nationell demokratisk och social befrielsekamp.

För att dölja den ryska stormaktsförbrytelsen får därför inte ord som ”krig, attack och invasion” användas i Ryssland om det redan ett och halvt år långa Ukrainakriget. Ett regelrätt storkrig som lett till att numera diktatorn Putin omvandlat Ryssland från halvdiktatur till heldiktatur. Som återknyter till tsar-diktatur-imperiet. Och otroligt nog hyllar ”lillefar” storförbrytaren Stalin igen.

Fascismen återföds

En allt mer totalitär frihetskvävande diktatur. En storryskhet och slavism (hyllande de slaviska ortodoxa folken). Erövringskrig för att återupprätta en svunnen stormaktstid. En stark stat i allians med storföretagen och kapitalismen. En patriotisk militarisering av samhället, med början i skolbarnens vapenträning…

Jämför med Nazi-Tyskland. Det är alltmer uppenbart att historien i detta fall faktiskt till en viss del återupprepar sig. Hitler-Tyskland efterträds av Putin-Ryssland. Tyskar och andra germanska folk efterträds av storryssar och andra slaviska folk – i deras vardera farliga blodbestänkta ultranationalistiska fantasier.

Kan det vara så att den förvillade delen av vänstern sitter historiskt fast i den sedan länge överspelade tidsepok då USA var imperialismen och Sovjetunionen (real)socialismens födelseland? Och därför inte kan se hur Putin alltmer avtecknar sig som vår tids fascistiska efterträdare till Hitler – Putler!

Hans Norebrink

Läs mer om Ukraina

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!