Spotify som tvättmaskin för kriminella

Det är välkänt att artister och skivbolag kan köpa falska lyssningar av ljusskygga personer som erbjuder tekniska lösningar för att manipulera Spotify och andra strömningstjänster som betalar ut pengar till upphovsrättsinnehavare. Att göra så ger mer intäkter och större uppmärksamhet för artisten.

Nu har det visat sig att kriminella gäng utnyttjar denna möjlighet. Många svenska rapp-artister har kopplingar till kriminella gäng. Genom att köpa falska lyssningar av deras låtar ökar de kriminella gängen deras inkomster.

De kriminella grupperingarna använder svarta pengar som de tjänat på bedrägerier, narkotika eller vapen för att köpa kryptovaluta, exempelvis bitcoin. Kryptovalutan används för att köpa falska lyssningar av personer som kan manipulera Spotify för att få upp lyssnandet för en speciell artist. SVD har pratat med flera medlemmar i kriminella gäng:

En av dessa kallas Ismet. Hans nätverk har använt Spotify för penningtvätt sedan 2019. Han beskriver ett av uppläggen. Först omvandlas brottspengarna till kryptovalutan bitcoin. Sen används den för att betala personer som säljer fejkade lyssningar. De marknadsför sig till exempel på appen Telegram. På det sättet kan botar se till så att artister hamnar på topplistorna och så börjar Spotifys utbetalningar.

Enligt uppgifter i SVD är hanteringen på grund av att det försvinner pengar på vägen i betalning till manipulatörerna och i valutaförluster bara värt bekymret om det handlar om miljontals kronor.

Alla inblandade tjänar pengar

Förfarandet ger vinst för alla inblandade. Artisterna framstår som populärare än de egentligen är vilket kraftigt kan förstärka det verkliga lyssnandet och populariteten. De får vita pengar i betalning varav de får behålla en del och resten går till gängen. Artisterna knyts starkare till gängen för det ger dem inkomster. Det finns därmed incitament för artisterna att skriva låtar som hyllar gänglivet.

Delar inte artisterna med sig av pengarna, dvs betalar det som gängen vill att de ska betala, löper de risk att bestraffas på ett eller annat sätt. I värsta fall kan de bli mördade. Gängen blir i praktiken de som bestämmer över artisterna och deras inkomster.

Gängen får sin svarta pengar att bli vita och kan därmed använda dem till vanlig konsumtion. Spotify tjänar pengar. De som fixar de falska lyssningarna tjänar pengar. Artisternas skivbolag tjänar pengar. Myndigheterna får in skatter.

Spotify uppger enligt SvD att de bekämpar fenomenet med fejkade lyssningar och falska konton,. Men de säger också att de inte har några bevis för att strömningstjänsten används för att tvätta pengar. Att de inte har sådana bevis är naturligt för det finns självklart ingen möjlighet för dem att veta om vilka som köper falska lyssningar av de som levererar manipulationstjänsterna.

År 2019 beräknas Spotify ha betalat ut 2 miljarder kronor för falska lyssningar enligt Dagens Industri. Hur mycket av det som handlar om penningtvätt för kriminella gäng är okänt.

Läs mer om Spotify

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!