Nazist gripen med bomb och häktad

En polispatrull gjorde en fordons- och förarkontroll på Linköpingsvägen i Mjölby tisdagen den 5 augusti. Under kontrollen uppstod misstanke om drograttfylleri. När bilen undersöktes gjordes fynd i bilen som gjorde föraren och en passagerare blev misstänkta för vapenbrott, förberedelse om allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Bilen togs därefter i beslag. I efterföljande husrannsakningar greps och anhölls ytterligare två män som misstänks för samma brottslighet

Den 8 september häktades de tre gripna personerna vid Linköpings tingsrätt med anledning av de misstänkta brotten. De greps av polisen på tisdagen den 5 augusti med en bomb i den bild de färdades i. Samtliga är misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Männen, Em#l T?nj@, Will#@m G#bbs och J0nn? Jönss0n, är hemmahörande i Linköping och är 18, 19 och 34 år gamla.

18-åringen är en känd nazist som tidigare dömts för hets mot folkgrupp. Detta för att spridit antisemitism på nätet. Bland annat skrev han att synagogor skulle bombas. Han har vidare hänvisat till och och hyllat terrordådet i Christchurch 2019 och den så kallade Oklahomabombaren.

Enligt tidningen Expo har den unge mannen också haft en ledande roll i skapandet av en internationell nazistisk sammanslutning. Det har han dock förnekat i förhör. Har har tidigare tillverkat molotovcocktails (bensinbomber) och tidigare i år var han häktad misstänkt för förberedelse till grov mordbrand.

Läs mer: