Det är ohållbart att vara beroende av Kina

För klimatomställningen behövs sällsynta jordartsmetaller som dysprosium, neodym till elmotorer, vindkraftverk och batterier, litium, kobolt, nickel, mangan är andra metaller som behövs till elbilar och batterier. Grafit behövs också till batterier.

Idag står Kina för 90-100% av produktionen av sällsynta jordartsmetaller och 62% av världens produktion av grafit. När det gäller mangan är Kina världens tredje största producent. Det innebär att världen är beroende av Kina för klimatomställningen. Ryssland är världens tredje största producent av nickel och Kina den 7:e största. Det är i längden inte hållbart att vara beroende av en diktatur som Kina på det sättet. Det har konsekvenser och bidrar till att vi stöder och uppmuntrar förtryck och slaveri. Något som Jens Holm tydligt beskriver i an artikel i Flamman.

När det gäller sällsynta jordartsmetaller och grafit finns mycket stora tillgångar i Sverige. När det gäller kobolt, nickel och mangan finns det mindre fyndigheter. Mangan och kobolt har dock brutits i Sverige tidigare.

Klimatomställning

För att minska både Sveriges och Europas beroende av Kina och även möjliggöra en klimatomställning behövs det därför ökad gruvbrytning i Sverige. Fyndigheterna av sällsynta jordartsmetaller finns till stor del ihop med apatitjärnmalm och kan utvinnas vid järnmalmsbrytning och ur slaggen från gammal järnmalmsbrytning. Dessutom kan fosfater som behövs för framställning av konstgödsel (handelsgödsel) utvinnas  så att Sverige och Europa blir mindre beroende av import av fosfater från diktaturer som Marocko.

Vi kan inte ställa om utan sällsynta jordartsmetaller och andra råvaror.  De måste komma nånstans ifrån. Det är därför självklart att vi ska öka gruvbrytningen i Sverige. För klimatets skull. Därför har gruvmotståndarna i grunden fel.

Det handlar inte om att profiten ska komma i första hand som Emma Lundström i Internationalen påstår. Det handlar om att klimatet ska komma i första hand. För det krävs ökad gruvbrytning. Och det hade varit fallet även om vi levt i en socialistisk värld utan kapitalister. Det är nödvändigt även om vi inte ser elbilar som lösningen på klimatproblemen.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!