Nazist åtalad för bombtillverkning

En man i 25-årsåldern har åtalats vid Skaraborgs tingsrätt. Misstankarna rör bland annat förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse grovt brott, och grovt vapenbrott. Han ska ha vidtagit förberedelser för att tillverka bomber och har också tillverkat flera skjutvapen med hjälp av en 3D-skrivare. Bara ett av dem hade vid polistillslaget mot mannen satts ihop till ett färdigt vapen.

Mannen har tidigare varit medlem i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen. Han bor på en enligt belägen gård i Falköpingsområdet och greps den 4 november förra året. Sen dess har han suttit häktad.

Säkerhetspolisen har bedrivit förundersökningen under ledning av åklagare från Riksenheten för säkerhetsmål eftersom den misstänkta brottsligheten har kopplingar till högerextremism. Han har deltagit i NMR-aktioner och dömts för misshandel i samband med det. På grund av domen och kopplingen till nazismen har han också nekats vapenlicens. Två gånger. En gång i samband med åtalet för misshandeln för 4 år sen och en gång år 2021.

Mannen är åtalad för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse grovt brott, grovt vapenbrott, förberedelse till grovt vapenbrott, vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och brott mot lagen om sprängämnesprekursorer (kemiska ämnen som kan användas för att tillverka sprängämnen).

Terrordåd

Den åtalade mannen heter Jim Holmgren och det han planerat borde rimligen kallas terrordåd. Men det hela har rubricerats  som terrordåd trots att det var Säpo som grep honom och som utrett honom under lång tid. Trots att det utan tvekan handlar om planerad terrorism. Terroristbrott. Holmgren har tillhört samma lokalgrupp inom Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) som andra som tidigare utfört terrordåd riktade mot flyktingar och vänsteraktivister:

Mannen syns för första gången delta i en NMR-aktivitet samma månad som tre aktivister i NMR genomförde en serie bombdåd i Göteborg. Den nu misstänkta mannen tillhörde samma lokalgrupp i NMR som Anton Thulin som var en av dem som dömdes för bomberna i Göteborg, efter att ha tränats i St. Petersburg av den i dag av USA terrorstämplade Ryska imperiska rörelsen (RIR).

År 2018 dömdes han för att ha misshandlat en kvinna i samband med en av organisationens flygbladsutdelningar året innan. Under 2020 deltog mannen i en av gruppens propagandaspridningar i Ulricehamn.

Nyligen frikändes flera nazister från vapenbrott i ett annat ärende.

Läs mer om nazister:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!