Dom för olagligt spel och olagliga spelmaskiner

En idag 78-årig man är ägare till en koncern med flera dotterbolag. Däribland ett bolag som varit inriktat på spel. Mannen har varit ensam styrelseledamot och formell företrädare för verksamheten. Den koncern det handlar om är Adon-bolagen AB med dotterbolaget Adon AB. Adon-bolagen var en konkurrent till den så kallade spelkungen, Rade Kotur.

Bolaget har tillhandahöll spelutrustning hos 29 olika verksamheter såsom pizzerior, gatukök, bensinstationer och servicebutiker runt om i Sverige. Samtliga 29 platsupplåtare har åtalats för brott mot lotterilagen eller så har de krävts på företagsbot av samma anledning. Den 78-årige mannen som heter Kenny Nilsson har för sin del åtalats för anordnande av olovliga spel.

Han hade en lång rad invändningar mot åtalet och har förnekat brott. Han menade att han inte anordnat olovliga spel i Sverige. Dessutom uppgav han att det var två utländska bolag som anordnade spelen utomlands. Därför var de inte olovliga eller tillståndspliktiga i Sverige. Spelservern var placerad i Luxemburg.

I tingsrätten frikändes den 78-årige mannen men Hovrätten för västra Sverige ändrade domen och dömde mannen för grovt dobbleri. De bestämde påföljden till villkorlig dom och 100 dagsböter om 200 kronor.

Hovrättens bedömning

Hovrätten kom fram till att de spelmaskiner som bolaget tillhandahöll var spelautomater i lotterilagens mening. De menade också att det var bevisat att anordnandet av spelen på de 29 olika platserna hade varit olovligt.

Hovrätten konstaterade i domen också att flera aktörer kan vara att betrakta som anordnare av lotteriet. 78-åringens invändning om att det är andra bolag som anordnat spelen uteslöt därför inte att även han genom sitt bolag kunde anses vara anordnare.

Hovrätten pekade också på att det är bevisat att bolaget tillhandahöll spelmaskiner. I vissa fall dessutom kringutrustning såsom routrar och kablar. Utöver detta gav bolaget instruktioner till personalen hos platsupplåtarna. De har också marknadsfört ett av spelen. Vidare bolaget regelbundet spelintäkter hos platsupplåtarna. Därefter fördelades intäkterna mellan parterna. Hovrätten menade därför att 78-åringen genom sitt bolag anordnade olovliga spel.

Hovrätten slog även fast att verksamheten varit av sådan karaktär att den varit ägnad att tillföra anordnaren betydande ekonomisk vinning. Gärningen skulle därför enligt hovrätten bedömas som ett brott.

Hanterat mångmiljonbelopp

Nilsson bolag hanterade mångmiljonbelopp i sin verksamhet. Därför bedömdes brotten vara grovt dobbleri vilket också var vad mannen åtalades för. 78-åringen har tidigare dömts vid nio tillfällen under åren 2012 till 2018 för olika brott mot lotterilagen. Nu har han återigen dömts för samma brottslighet. Risken för återfall bedömdes dock som ringa.

Straffvärdet för brottsligheten motsvarade enligt domen fängelse i ett år och sex månader. Men eftersom 78-åringen dömdes för brottslighet som begicks mellan åren 2011 och 2016 så mildrades straffet. Han fick villkorlig dom och 100 dagsböter.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!