Bekämpa gängen – inför ett nationellt vapenregister

Många av de skjutvapen som de kriminella nätverken använder vid sina skjutningar och mord kommer ursprungligen från legala vapenhandlare. De säljs i flera led genom olika legala vapenhandlare och till slut hamnar de hos kriminella. Genom att Sverige inte har något nationellt vapenregister går det sen inte att spåra varifrån vapnen kommer och vem som sålt dem till de kriminella. Detta handlar i först hand om pistoler.

Andra vapen kommer från legalt importerade men pluggade vapen. De görs sen i ordning av vapensmeder som arbetar i små verkstäder, ofta på landet. Dessa vapen kommer i allmänhet från Tjeckien och Slovakien. Även startpistoler, tårgaspistoler och liknande byggs ofta om till riktiga vapen. De kommer ofta från Turkiet ursprungligen. Åter andra vapen smugglas in från tidigare krigshärdar och pågående krig. Speciellt är det vapen från det forna Jugoslavien som förekommer i Sverige.

Vapensmederna som gör om pluggade vapen och vapen avsedda för annat behöver ofta köpa vapendelar för att fixa vapnen. Dessa vapendelar köps i allmänhet från legala vapenhandlare. Inte heller detta går att spåra på grund av att det inte finns ett nationellt vapenregister.

För att få en bättre kontroll på vapnen som cirkulerar i Sverige skulle ett nationellt digitalt vapenregister hjälpa avsevärt. Det skulle troligen gör det möjligt att minska antalet vapen som de kriminella nätverken och gängen har tillgång till. Men de smugglade vapnen kan man inte komma åt på detta sätt.

Det ska också påpekas att jaktvapen i allmänhet inte förekommer i kriminella sammanhang.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!