Trots våldsvågen i september är det färre dödade i år

Fram till och med den siste september mördades 49 människor med skjutvapen förra året. I år är antalet 42 stycken under samma period. Förra året mördades 23 personer med skjutvapen i polisregion Stockholm under samma tid. I år har 22 personer mördats i Stockholm mördats under samma tid.

I år har det varit totalt 290 rapporterade skjutningar i hela landet. 93 av dem inträffade i polisregion Stockholm medan polisregion Syd hade 68 stycken. Förra året var det 103 skjutningar i Stockholm och totalt 314 i hela landet under samma period.

Skjutvapenvåldet har helt enkelt koncentrerats till Stockholm. I resten av landet har det minskat. Men i den helt Stockholmscentrerade nyhetsbevakningen har makthavare och journalister i Sverige fått för sig att det är värre i år i hela Sverige trots att det bara i Stockholm samt i det närliggande området kring Uppsala det är värre. I resten av landet är det mycket bättre i år än förra året.

I Stockholmsregionen är skjutvapenvåldet lika omfattande som förra året. I resten av landet har det minskat. Om det är en minskning som kommer att fortsätta ellr om det är en trendmässig minskning säger dock den här jämförelsen inget om. På samma sätt vet vi inte om det är en trendmässig ökning i Stockholm eller om vi nåt en topp även i Stockholmsområdet. En sak vet vi dock. Det är inte värre än nånsin och det finns ingen anledning till den hysteri som makthavarna i Sverige uppvisar.

Läs mer: