Alternativen till X (Twitter)

Efter att Elon Musk tog över ägandet av Twitter och döpte om det till X har sajten kritiserats för att den gynnar konspirationsteorier och högerextremister. Dessutom för att den släpper vilken skit som helst. Det har inneburit att alternativ till X växt ganska avsevärt.

De två alternativ som lockat flest är Bluesky och Mastodon. De har dock än så länge mycket få användare jämfört med X (Twitter). Det finns dock en del olikheter mellan de två plattformarna. Både tekniskt och när det gäller vilka som valt vilket.

Bluesky

Bluesky är enkelt att förstå sig på. Det är som en enklare variant av X. Men utan algoritmer som gynnar extrema budskap. Och utan reklam. Än så länge.

Bluesky kontrolleras av ett privatägt företag precis som X. Mastodon kontrolleras i praktiken inte av någon.

För att få ett konto på Bluesky krävs en inbjudan. Det betyder att de till en början blivit folk som har likande åsikter på sajten. Dessutom har det lett till att de personer som verkar finnas på Bluesky är mer etablerade och äldre. Diskussionen är lite småtråkig och mycket av det jag sett hittills är socialt umgängestjatter som inte är speciellt intressant utan mer av skvaller och veckotidningskaraktär. Tonen är artig och trevlig vilket förstås är bra. Men samtidigt lite tråkigt.

Mastodon

Mastodon kan vara lite svårt att förstå sig på då det inte består av en central sajt/server där alla användare har ett konto utan tusentals servrar/sajter (kallas instanser på Mastodon-språk). Finessen är dock att det går att följa folk oavsett på vilkken sajt/server de har ett konto. De olika sajterna pratar alltså med varandra.

Olika servrar/sajter har olika inriktning. En kan vara bara för vänsterfolk, en annan bara för IT-tekniker, en för HBTQI+ personer, en för tyskar osv. Det gäller att välja en server. De lämpligaste för en svensk ned vänsteråsikter är Mastodon.nu och Spejset men det finns fler.

För att skaffa ett konto på Mastodon krävs ingen inbjudan på de flesta sajter/instanser/servrar. En del sajter kräver dock godkännande och i stort sett ingen accepterar rasister och homofober etc. Mastodonsajter som tillåter sådant blir inte sammankopplade med de andra utan blockeras i allmänhet. Detta kallas att för att sajterna är federerade och alla sådana sajter kallas med ett gemensamt namn för Fediversum.

Diskussionen på Mastodon liknar den på Bluesky. Artigt, trevligt, småputtrigt. De som har Mastodonkonton verkar i snitt vara yngre och ofta tekniknördar av olika slag. Men det beror lite på vilken instans en användare befinner sig. På Spejset är vänsterpolitik vanligare än på Mastodon.nu. Teknik och IT-nörderi är dock vanligt på bägge två. Att användarna av Mastodon är yngre har tyvärr också inneburit att de finns en del självgoda lite nonchalanta typer som vet bättre än alla andra. Den biten är inte så kul.

Hur de funkar för en bloggare

När det gäller det jag använder sociala medier till, reklam för och diskussion om mina blogginlägg, så verkar Bluesky än så länge fungera bättre. Bluesky har gett mig en del läsare men Mastodon har så här långt inte gett mig mer än nån enstaka. I jämförelse med vad X och Facebook ger mig är det dock försumbart. Och då får jag ändå inte speciellt många läsare från X eller Facebook. Det enda sociala medium som ger mig många läsare är Flashback.

Det är alltså viktigt för mig att ha konton på Facebook och X. Bluesky och Mastodon är mindre viktigt ur min bloggs synvinkel. Men det har kanske en politisk betydelse inför framtiden. Framförallt gäller det förstås Mastodon som inte kan kontrolleras av ett företag och deras vinstintresse. På Flashback har jag inte ett ett konto men det är det helt klart viktigaste sociala mediet vad min blogg anbelangar.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!