Ekmansgatan 5 – årets bästa byggnad i Göteborg

I år går Per och Alma Olssons fonds pris för årets bästa byggnad till Ekmansgatan 5. TB-Gruppen är byggaktör och för arkitekturen svarar Inobi och arkitekt Albert Svensson.

Ekmansgatan 5 har utsetts till årets bästa byggnad i Göteborg av Per och Alma Olssons fond.

– Det är roligt att få uppmärksamma detta ovanligt vackra och välbyggda hus, som kommer glädja generationer av göteborgare. Gestaltningens kvalitet, omsorgen om detaljerna och det professionella engagemanget är en fin förebild för framtiden, säger Johannes Hulter i ett pressmeddelande. Han var ordförande i juryn.

Hedersomnämnande går till Brf Sannaparken i Fixfabriksområdet med HSB Göteborg som byggaktör och what! arkitekter som ansvariga för arkitekturen.

Den 12 december äger prisceremonin rum på Börsen vid Gustav Adolfs torg där priset överlämnas av kommunfullmäktiges ordförande. Priset består av en bronsplakett och 10 000 kronor att använda till konstnärlig utsmyckning eller annat som kan komma till glädje för andra.

Juryns motivering

Nybyggnation som genom gestaltningen elegant anpassar sig till omgivande sekelskiftesbyggnader. Arkitekturen utmärker sig genom noggranna materialval och detaljer där interiör och exteriör bildar en harmonisk helhet. Byggprocessen har präglats av höga miljömål och omsorg om platsens läge. Resultatet är en gedigen och ståtlig byggnad med förankring i historien, samtidigt som den tar sikte på framtiden.

Hedersomnämnande till Brf Sannaparken
Motivering

Tegelarkitekturen imponerar i en utformning som hämtar inspiration från den tidigare Fixfabriken och omgivningarna. Ett stort engagemang hos alla parter i projektet har resulterat i ett bostadshus som i helhet och detaljer andas omsorg och fantasi i sin gestaltning och funktion.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!