Inte en enda dödsskjutning i november

Så här långt har det inte varit ett enda fall av mord med skjutvapen i Sverige under november. Inte heller var det nån dödskjutning de sista veckorna i oktober. I polisregion Norrbotten har det inte varit ett skjutvapenmord på hela året. I polisregion Väst har det inte varit en dödsskjutning sen juni och i polisregion Bergslagen och polisregion Öst ingen sen juli.

Den beryktade och ökända våldsvågen har uppenbart tagit slut. Det är säkert inte slut på skjutvapenvåldet för gott men kanske det är slut på den intensitet som rådde under september och i början av året. Hur länge det nuvarande lugnet kommer att vara är det ingen som kan veta. Det är bara att hålla tummarna.

Av dödskjutningarna hittills har 50% (25 st) inträffat i Stockholmsregionen. 20% (10) har skett i polisregion Mitt (Uppland, Gästrikland, Hälsingland, Västmanland etc) och 14% (7) i polisregion Syd (Skåne, Blekinge och Kronoberg). Det är uppenbart att problemet under detta år varit lokaliserat till Stockholmsområdet och området nordväst därom. Uppsala har varit i centrum för skjutvapenvåldet i polisregion Mitt.

Orsaken till att skjutningarna för tillfället tycks ha upphört och sprängningarna minskat är inte klarlagda. Men det verka ha ett samband med att Turkiet slog till mot Rawa Majids gäng i Turkiet. Det föranledde alla som tillhörde Nätverk Foxtrot att fly därifrån. De flydde bland annat till Irak, Tunisien, Serbien och Bosnien, I Serbien och Tunisien greps flera personer och Bosnien dödades en medan flera andra på Ismail Abdos sida i den interna konflikten i Nätverk Foxtrot greps.

Detta tycks ha medfört att beställningarna av våld och penningflödet till ungdomar som rekryteras till att mörda tycks ha upphört.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!