Vänstermedia och pengarna

Vänstermedia har dåligt med pengar. Ett sätt att lösa det har varit att få en stor upplaga att en tidning kunnat åtnjuta statligt presstöd. Men nu är det slut med. Jag har skrivit flera artiklar om det hela varav en, Kanske kan det förlorade presstödet vändas till nåt bra genererat en reaktion på bloggen Turist. I den aktuella artikeln, Ökenvandring, tas fler saker i min artikel upp och kommenteras.

Artikeln har ett fokus på att arbetstillfällen kommer att försvinna. Och det är ju sant. Men det handlar om väldigt få. Internationalen har varslat alla anställda och det har Offensiv också gjort. Hur det är med de andra tidningarna vet jag inte men troligen har väl  ETC inte varslat nån. Jag anser att det är ett sidospår utan större relevans. Det handlar om medelklassyrken och personer som har såna har en tendens att klara sig även om det blir arbetslösa. Dessutom berör det som sagt vad väldigt få personer, Kanske på sin höjd 15-20 personer på alla tidningarna.

Finansiering

Efter det går Turistartikeln in på finansieringen av vänstermedierna när presstödet är borta. Det presenteras flera skisser på hur det skulle kunna gå till. Det är en rad intressant funderingar om bland annat en gemensam prenumerationstjänst och annat. Problemet är att jag inte tror att det går att genomföra på grund av en del andra saker som Behrang Kianzad och Stefan Bergmark tar upp i en artikel i Magasinet Konkret. Det finns helt enkelt ´inga förutsättningar för detta.

De som inte har presstöd

Sedna följer en direkt kritik av min artikel för att jag glömt bort alternativen som aldrig haft nåt presstöd:

En annan sak som Svensson glömmer är att alternativet att stå utanför presstödet och bygga en alternativ och oberoende finansieringsmodell redan finns. Tidningen Brand är finansierad genom prenumerationer, Parabol är helt gratis och finansieras med frivilliga läsarbidrag. Andra tidningar förvaltas av medlemsorganisationer eller kommersiella verksamheter

Det stämmer att jag inte tog upp dessa i det aktuella inlägget. Men det det berodde enbart på att jag ville fokusera på de tidningar som blir av med presstödet och inte får nåt mediestöd. Istället skriver jag om dem i en artikel jag skrivit för Magasinet Konkret, Ett mediestöd som tystar vänsterpressen. Bergmark och Kianzads artikel i samma tidning kan med fördel läsas som en kommentar till min artikel. I slutet citerar Turistartikeln Robin Zachari från föreningen Skiftet:

Som Robin Zachari, på föreningen Skiftet, ofta och riktigt påpekar är vänster ängslig över att prata pengar. I alla fall öppet. Men snart måste vi tyvärr börja göra det tror jag.
Pengarna

Som en händelse är det också precis vad Bergmark och Kianzad gör i Magasinet Konkret. Och de påpekar mycket riktigt att ETC inte har nån brist på pengar och att SAC som äger Arbetaren har ett stort kapital i form av en fastighet. Tidningar som Flamman, Internationalen, Magasinet Konkret, Parabol, Tidningen Brand med flera har inte det.

I fallet Flamman kan det dock mycket väl var så att Vänsterpartiet fått nåt underhandsbesked om att tidningen kommer att få mediestöd. Det kan också förklara varför tidningen ligger så lågt vad det gäller vänsterpressens framtid. Och när det gäller en ihopslagning av Flamman och Internationalen som både jag såväl som Bergmark och Kianzad varit inne på så har Flamman kommit med inviter till Internationalen. De var dock av sådan karaktär att SP:s styrelse avböjde inviten.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!