Hur agerar vänstertidningarna för att överleva?

Det nya mediestödet innebär att de vänstertidningar som idag har presstöd kommer att förlora hela eller delar av sitt presstöd. Det innebär att de måste genomföra förändringar. Gå över till en mer digital nyhetsproduktion, öka det egna kapitalet eller i ökad utsträckning leva på insamlingar och stöd.

ETC

ETC är den överlägset största vänstertidningen med cirka 25 000 prenumeranter (Dagens ETC och ETC Nyhetsmagasin) och 600 000 besök på nätet varje månad. Troligen har ETC inga problem med att överleva utan mediestöd. Men för säkerhets skull tar de in nytt kapital och dessutom samlar de in pengar. Dessutom är det troliga att de kommer att få mediestöd även i framtiden. Men kanske inta lika mycket som idag.

Flamman

Den näst största tidningen är Flamman med en prenumererad tryckt upplaga på drygt 3 000 och omkring 90 000 besök per månad på nätet. Flamman fokuserar på en insamlingskampanj och att värva fler prenumeranter. Förmodligen chansar de på att de ska kunna få mediestöd även i framtiden genom sin anknytning till Vänsterpartiet.

Arbetaren

Arbetaren har drygt 2 000 i prenumerationer och cirka 60 000 besök per månad på deras hemsida. De gör en satsning på grävande journalistik och samlar in pengar. Jag tror att de även chansar på att de ska kunna få nån form av mediestöd i framtiden.

Internationalen

När det gäller Internationalen kommer de sannolikt inte att få mediestöd i framtiden. De satsar på digital nyhetsproduktion och lägger ner sin utgivning på papper varje vecka. I framtiden blir deras pappersutgåvor mer sällsynta. De bedriver också en insamling för att få in pengar och kampanjer för digitala prenumerationer.

Internationalen har idag en prenumererad pappersupplaga på drygt 2 000 och 16 000 besök på sin hemsida per månad.

Offensiv

Offensiv kommer sannolikt inte heller att få mediestöd i framtiden. De satsar på digital nyhetsproduktion och lägger ner sin utgivning på papper varje vecka. I framtiden blir deras pappersutgåvor mer sällsynta. De bedriver också en insamling för att få in pengar och kampanjer för digitala prenumerationer.

Offensiv har också en prenumererad upplaga på cirka 2 000 och 10 000 besök på sin hemsida per månad.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!