Sidsjömålet – 12 åtalade för grova brott i Sundsvall

Våren 2023 visade en 24-årig tidigare Sundsvallsbo intresse för att flytta tillbaka till hemstaden och börja jobba åt Dalennätverket med narkotikaförsäljning. Detta enligt en polisutredning kring en våldshändelse i Sidsjö i Sundsvall under sommaren 2023.

Bakom händelsen ligger striden om narkotikamarknaden i Sundsvall. 24-åringen, R@smus Olss0n, som kan kopplas till Foxtrotnätverket, hade som plan att infiltrera motståndarna i den kriminella grupperingen Dalennätverket. Och sen lura dem i en fälla. Bland annat försökte han stämma möte med en rappare, Yous#f Waf#, från Sundsvall. Meningen var att denne skulle skjutas.

Mordplaner

Genom en ledare i Dalennätverket med aliaset Mr Smith i den krypterade appen Signal fick Olss0n direktkontakt med kontot Men in Black som polisen kunnat koppla till Sundsvallsrapparen. Han rekryterade tre personer för att skjuta rapparen. En 14-åring och en 16-åring från Uppsala till vilka han köpte tågbiljetter. De två pojkarna hade någon månad tidigare rymt från ett HVB-hem. Dessutom ytterligare 15-åring från Gävleborg.

I kontraktet ingick förutom mordet att de skulle ta med sig en Scorpio pistol, en 357 Magnum revolver samt en Glock 9 millimeter med ammunition. De skulle också leverera två elsparkcyklar. 24-åringen lejde också en ung kvinna att fixa boende.

Den 24-årige mannen reste till Sundsvall några dagar innan uppgörelsen. Han hämtade då  nycklarna till ett hyrt Airbnb-boendet i Sidsjö. Senare kom också de tre tonåringarna dit. Men det blev aldrig någon skjutning. I lägenheten råkade ungdomarna avlossa ett skott när det höll på med vapnen. De blev nervösa och flyttade vapnen till ett gömställe i skogen. Där hittades vapnen senare av en förbipasserande person. Polisen kunde senare knyta vapnen till pojkarna genom att en annan händelse inträffade.

Misslyckat mordförsök

Några av de personer i Sundsvall som anses ha kopplingar till Dalennätverket identifierade de tre pojkarna och tog dem i praktiken till fånga och fördes till deras hyrda lägenhet i Sidsjö. Två av dem misshandlades så svårt att de lika gärna kunde ha dött.

När Olss0n insåg att mordplanerna avslöjats och misslyckats drog han snabbt söderut. Polisen grep honom dock senare. Han har åtalats för synnerligen grovt vapenbrott, förberedelse till mord och involverande av en underårig i brottslighet. Även två av tonåringarna har åtalat för synnerligen grovt vapenbrott och förberedelse till mord.

Mordförsök och kidnappning

De personer, Ibr@h#m Abdull@h, Zak@r#a Ch@hi, S@if Moh@m*d, M*lk*r Joh@nsson, Ily@s Moh@m*d Al#, Moh@m*d Ism@el Moham*d, Br#an Ulyss*s och Yous#f Waf# som misshandlade och kidnappade tonåringarna är för sin del åtalade för människorov. Alla utom M*lk*r Joh@nsson och S@if Moh@m*d är även åtalade för försök till mord. De kan alla kopplas till Dalennätverket.

S@if Moh@m*d, Ily@s Moh@m*d Al# och Moh@m*d Ism@el Moham*d är dessutom också åtalade för synnerligen grov misshandel medan Br#an Ulyss*s och Ibr@h#m Abdull@h är åtalade för medhjälp till synnerligen grov misshandel. Dessutom är en kvinna, Ell@ Tel#n Spj?t, åtalad som misstänkt för medhjälp till människorov.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!