5 arbetare dog i en hiss som rasade. Det har efteråt visat sig att de fem inte kunnat identifieras. Ingen på arbetsplatsen tycks veta vilka de är. Detta trots att varje byggarbetsplats ska ha en liggare där all på arbetsplatsen ska logga in.
Rörig arbetsplats
Ingen verkar heller veta vilket företag de fem döda arbetarna arbetade för. Detta då arbetsplatsen är full med underentreprenörer i flera led. Väldigt mycket på byggarbetsplatsen verkar har varit väldigt rörigt. Inget av detta förefaller underligt då företaget som är huvudentreprenör, Andersson Company Byggnads AB har en historia av anmärkningar och undermålig arbetsmiljö:
Den 28 februari i år fick en byggnadsarbetare föras till sjukhus med ambulanshelikopter sedan han klämts av ett betongblock. Även en kollega skadades lindrigt vid samma tillfälle.
Olyckan inträffade på en byggarbetsplats i centrala Norrtälje där Andersson Company var entreprenör.
Det är samma företag som har totalentreprenaden och arbetsmiljöansvaret på Ursviks torn i Sundbyberg, där fem personer i måndags störtade mot sin död när en bygghiss rasade.
[…]
Under en inspektion hösten 2019, på ett bygge i Stockholm, lade Arbetsmiljöverket ett omedelbart förbud mot att använda en bristfällig byggnadsställning, med flera felmonterade eller saknade delar.
Myndigheten anmärkte också på att utrymmningsvägar var blockerade samt att bygget präglades av oreda: ”Det låg bråte, byggmaterial, vid gång/tillträdesleder runt byggarbetsplatsen med risk för fall och skada.”
[…]
Även 2017, på ett bygge i Midsommarkransen i Stockholm, fick Andersson Company kritik för problem med utrymningsvägarna, som då saknade skyltar och nödbelysning.
Damm, fallrisker och en defekt säkerhetslina var andra brister som uppmärksammades under Arbetsmiljöverkets inspektion.
Tidigare i år rapporterade Byggnadsarbetaren om hur flera underentreprenörer till Andersson Company brutit mot kollektivavtalet. Längre bak, 2006, har tidningen rapporterat om hur ett 250 kvadratmeter stort väderskydd rasade tre våningar på ett av företagets byggen i Stockholm.
Men naturligvis är situationen på arbetsplatsen allvarlig och det är uppenbart att byggfirman inte verkar vara kompetent eller riktigt seriös. De har som vi ser av citatet ovan en lång historia av slarv, dåligt arbete och anmärkningar.
Solidariska byggare
Fackföreningen SAC, sektionen Solidariska byggare, har dock lyckats utröna att två av de döda arbetarna är ukrainare. De har också varit i kontakt med frun till en av dem. En av de döda ska bara ha arbetat på byggarbetsplatsen i fyra dagar. Solidariska byggare har också konstaterat att en av de döda arbetarna är svensk.
Felmonterad hiss
Experter från hisstillverkaren Alimak Group har efter en undersökning av olyckshissen konstaterat att den varit felaktigt monterad. Hissen hade uppenbarligen inte monterats enligt instruktionerna. Två av de mastsektioner som ska hålla hissen på plats inte har varit ihopbultade vilket troligen är orsaken till att den rasade. När hissen åkte upp den sista delen av masten föll hissen och den lösa mastdelen ner.
Det är uppenbart att byggföretaget inte varit tillräckligt noggranna när hissen monterats och att ingen faktiskt kollat om den monterats rätt innan den togs i bruk. Jobbet med att monterat hissen var uppenbarligen slarvigt. Dödligt slarvigt.
Andersson Company Byggnads AB
Byggbolaget heter egentligen Andersson Company Byggnads AB och ägs av Roger Andersson genom holdingbolagen AB Almö Lindö 1:75 och MRP Holding AB. Bolaget har drygt 30 anställda.
Styrelseledamöter i byggföretaget är Patrik Toresäter (VD), Magnus Andersson (ordf) och Roger Andersson. Magnus Andersson är väl troligen som till Roger Andersson. Såväl Magnus Andersson som Roger Andersson äger dessutom flera andra företag.
Läs mer:
- En av de värsta arbetsolyckorna i svensk historia
- Förundersökning inledd om arbetsmiljöbrott i Sundbyberg
- Minst fyra skadade när bygghiss rasade
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.