Vänstern och fediversum – mikrobloggar

En typisk mikroblogg är X/Twitter. En sajt där folk kan skriva korta meddelanden som kan innehåll, text, bilder, filmer eller länkar. Dessutom kan alla interagera med varandra inom samma nätverk. Men inte utanför nätverket. Några andra företag har skapat konkurrenter till X/Twitter som Bluesky och Threads. Det finns också många fler. Men det är i grunden samma sak. Sajter som kontrolleras av storföretag som har intresse av att tjäna pengar på de människor som skaffar konto på sajten.

Fediversum är ett nätverk av servrar, instanser eller sajter som kan vara bloggar, mikrobloggar, bildsajter, diskussionsforum, videosajter och mycket mer. De olika sajterna kan kommunicera med varandra och användare på de olika sajterna kan kommunicera med varandra oberoende av vilken server (instans) eller sajt någon har ett konto på. Detta gör de med hjälp av protokollet ActivityPub.

Fediversum

Detta har visat sig fungera väldigt väl för just mikrobloggar och det finns en uppsjö med programvara för olika mikrobloggar som kommunicerar med hjälp av ActivityPub. Den största och viktigaset av dessa är Mastodon men det finns en mängd andra som exempelvis Misskey, Pleroma, Fedibird, Akkoma, Hometown, Cherrypick och Foundkey. Fler kan hittas på sajten FediDB.

Gemensamt för dem alla är att de består av en mängd instanser/servrar/sajter som kan köra samma programvara men ägas och kontrolleras av olika intressenter. Användare på vilken sajt som helst kan kommunicera med användare på alla andra sajter. Oavsett programvara och oavsett var sajten finns.

Det betyder att en mikroblogg inom Fediversum ger möjligheter som inte finns vad det gäller X/Twitter eller någon av de andra storbolagskontrollerade mikrobloggarna. En grupp personer kan skapa en egen server med likasinnade. Företag, föreningar, privatpersoner och myndigheter kan driva servrar (instanser) som kan prata med varandra.

För personer med vänsteråsikter skulle det därför i framtiden kunna vara mer lönande och effektivt att debattera på en mikroblogg (ex.vis Mastodon) i Fediversum. Bättre diskussion och inte en massa skit och reklam i flödet.

För att nå personer som inte har samma uppfattningar är dock en egen blogg eller en egen podd förmodligen vara bättre. Men för diskussion och nätverksbyggande är en mikroblogg ofta mycket bra. Alla vänstermänniskor, vänstertidningar, bloggare och vänsterorganisationer borde därför skaffa ett konto på exempelvis Mastodon där de kan sprida åsikter och propaganda samt debattera. Det är en bit på vägen för att bygga en egen vänsterinfrastruktur på nätet.

Mastodon

Det första en användare gör när den vill skapa exempelvis ett Mastodon-konto är att välja server(instans). För en svensk vänstermänniska är valet enkelt. Det finns ett par svenska Mastodon-instanser som har en klar vänsterprofil. Det är Spejset och Kulturfront.

Kulturfront drivs av ett kollektiv av demokratiska socialister, fackmän och andra aktiva i arbetarrörelsen medan Spejset drivs av Kamratdataföreningen Konstellationen. Spejset är den klart större instansen/servern/sajten. I Norden finns också danska Radikal.social där det en hel del svenskar som har konton och norska Fribygda. Radikal.social drivs av en grupp vänsteraktivister medan Fribygda styrs av de personer som har konton på sajten genom demokratiska omröstningar.

Detta gör att det redan från början finns en funktion som påminner om Facebooks grupper eller sidor och kan användas på liknande sätt. Problemet i sammanhanget är att det krävs att den som driver en instans/sajt behöver tillgång till en fysisk server (host) på nåt sätt för att kunna skapa en Mastodoninstans med en viss inriktning. Spejset hostas på en av ETC:s servrar. Fribygda hostas på masto.host. Det finns också ett företag i Göteborg som erbjuder Mastodon-hosting. De hostar Mastodon.nu och heter Bara Roligt AB.

Större svenskspråkiga mastodoninstanser, registrerade användare, månatligt aktiva användare (MAU), typ, ägare, host (om känd)
  1. Mastodon.nu, 16 637, 2 603, generell, en grupp privatpersoner, Bara Roligt AB
  2. Mastodon@SUNET, 458, 50, studenter, Academic Computer Club Umeå
  3. Mastodonsweden.se, 450, 144, generell, några privatpersoner
  4. Fikaverse.club, 387, 64, generell, några privatpersoner, masto.host
  5. Social.sunet.se, 193, 30, akademiker, Sunet
  6. Spejset, 172, 97, vänster, Kamratdataföreningen Konstellationen, ETC
  7. Toots.nu, 107, 49, generell, några privatpersoner
  8. Smolnet, 95, 34, generell, några privatpersoner som också driver andra tjänster
  9. Swecyb.com, 88, 83, cybersäkerhet, privatpersoner
  10. Biblioverse, 30, 14, biblioteksanställda, privatpersoner

Källa: FediDB

Utöver de listade servarna finns det en mängd andra servrar i Sverige som drivs av enskilda personer. En del av dem är engelskspråkiga.

För andra mikroblogg-programvaror så finns inga svenskspråkiga instanser/sajter/servrar.

Runtomkring i världen finns det dessutom en mängd andra Mastodonservrar för personer med vänsteråsikter. Mer om dem i ett kommande inlägg.

Spejset

Alla vänstermänniskor bör skaffa ett konto på Mastodon. Gör det gärna på Spejset men det går lika bra på någon annan instans (server). Posta saker och välj personer att följa. Presentera dig själv och dina intressen i ett första inlägg. Kolla de personer som de följer eller de som följer dem för att hitta fler personer att följa (börja exempelvis med mig). På så sätt skapas snart en stor grupp med följare och personer som en själv följer.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!