Varför vänstern borde lämna de stora sociala medierna

Jag har flera gånger skrivit om att vänstern behöver en egen infrastruktur på nätet och jag har också visat på att vänstern tidigare hade just det. Viktiga anledningar till min uppfattning i frågan är att det möjliggör för vänstern att göra sig oberoende av storföretag, och att skapa utrymmen där vi kan diskutera våra politiska frågor i lugn och ro utan att bli störda av en massa högertroll. Dessutom kan vi på det sättet återta det initiativ vi hade i början av internets och webbens historia.

Jag tror dessutom att vi kan nå ut bättre genom att ha en egen infrastruktur än genom att använda storföretagens plattformar. Dessa plattformars grundläggande syfte är att tjäna pengar på användarna och inte att ge möjlighet till social kommunikation, utbyte av idéer och tankar eller att bygga och möjliggöra kamp. Men dessa tre saker är vad vänstern vill göra på nätet (och inte bara där). Jag kan inte se att storbolagens sociala medier (Facebook, Instagram, WhatsApp, Threads, X/Twitter, Bluesky, Reddit, Blogger/Blogspot, Spotify, Youtube med mera) kan erbjuda oss det.

Det kan dock vara viktigt att ändå ha en närvaro på storbolagens sociala medier för att sprid våra budskap också där. Ungefär som vi också använder flygblad, debattartiklar och annat i andra medier för att nå folk. Men det ska inte vara där som vår huvudsakliga energi läggs. Istället bör den ligga på egna sajter såsom tidningar, bloggar, organisationssajter, poddar, filmer och sociala medier som står utanför storbolagens och statens kontroll. Varken storbolagen eller staten är vår vän.

Fediversum

När det gäller sociala medier så anser jag att det decentraliserade Fediversum är som gjort för vänstern. Det kan inte kontrolleras av nån stat eller nåt storbolag. Stängs en sajt (server, instans) ner eller övertas av nåt storbolag är det inga problem. Det går att fortsätta vara aktiv på nån annan server.

Fediversum består av en mängd fria programvaror, sajter och tjänster som kommunicerar via protokollet ActivityPub. Varje server (instans) kan kommunicera med alla andra servrar. Varje server kan ha sina egna regler och kan blockera de servrar som de inte anser passar in med den egna servern. Det finns servrar med en generell inriktning och det finns servrar som har en viss politisk inriktning eller som är till för folk med vissa yrken, vissa specialintressen eller nåt annat.

Detta inlägg ärt ett av flera i en liten serie inlägg om Fediversum och andra alternativa, fria och öppna programvaror.

Läs mer:
Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!