Vänstern och fediversum – bloggar

Om vänstern ska frigöra sig från storbolagens matk måste vänstern på en trad olika sätt bygga en slags motoffentlighet. En egen infrastruktur på nätet och i verkligheten. En del av en sådan infrastruktur på nätet är publicering via bloggar och nättidningar.

Istället för att skriva politiska inlägg och försöka debattera på Facebook bör vänstermänniskor istället skriva på bloggar. Det når personer utanför de som redan står när en politiskt och det är sökbart över tid. Inlägg på bloggar syns alltid medan inlägg på facebook försvinner i flödet av reklam och skit.

Bloggprogramvara och plattformar

Redan idag finns det en lång rad vänsterbloggar. En del använder sig dock av publicering på Googles Blogger-plattform (blogspot) som ju är en del av storbolagens internet. De som gör det borde byta till att publicera på annat håll. Exempelvis wordpress.com, med WordPress på egen domän (som exempelvis denna blogg), Grav eller via Writefreely, Microdotblog och Plume.

För nättidningar är några av alternativen WordPress, Drupal, Joomla som alla är fria med öppen programkod. Det finns mängder med andra program och publiceringsverktyg som också fungerar för nättidningar och bloggar. Både som publiceringsverktyg och som sajter som erbjuder gratis bloggmöjligheter som exempelvis Medium och Tumblr som dock båda är företagsägda.

Fediversum

WordPress är världen mest använda hemsidesprogram och publiceringsverktyg. En gratis sajt med WordPress kan skapas på wordpress.com eller en egen domän. Med en egen domän kan wordpress-sajten också bli en del av Fediversum. Både denna blogg och Nyhetskartan som är WordPressajter är en del av Fediversum.

Tumblr.com är en sajt som också erbjuder gratis bloggmöjligheter. Tumblr ägs av ett företag, Automattic, som också är det företag som från början utvecklade WordPress och fortfarande spelar en stor roll i utvecklingen av WordPress. Att använda Tumblr är dock bättre än att använda Googles Blogger/blogspot.

Writefreely, Microdotblog och Plume är delar av Fediversum från start. WordPress, Grav och Drupal kan lätt göras till en del av Fediversum genom ActivityPub-tillägg men vad det gäller övriga inklusive Joomla är det inte möjligt. Eller i alla fall inte lätt när det gäller Joomla.

Det finns 100-tals sajter och publiceringsverktyg som kan användas för publicering på nätet. En del har jag nämnt här men på Wikipedia kan ni läsa om många fler. Väldigt många är gratis med öppen programkod. Samuel Skånberg har också skrivit om att blogga och bloggprogramvaror:

De programvaror han skriver om är dock mest för de mer tekniskt intresserade och bevandrade.

Läs mer:
Läs också: