Vänstern och fediversum – diskussionsforum

Diskussionsforum är sajter där det går att föra diskussion och sprida information om olika ämnen med en mängd trådar. Det mest kända diskussionsforat internationellt är Reddit men det mest kända i Sverige är Flashback. De är båda sajter där vem som helst kan registrera sig. Båda kontrolleras dock av företag och programvara är inte fri och öppen.

Reddit ägs av ett storföretag och Flashback att ett företag som ägs av en privatperson. Företaget som äger Reddit är ute efter så stora vinster som möjligt medan Flashbackägaren drivs av att han intresserad av total yttrandefrihet. Bägge sajterna är mycket populära.

Sommaren 2023 startade ytterligare ett debattforum i Sverige, Feddit.nu. Sajten använder programvaran Lemmy som är en av de programvaror som kan kommunicera med hjälp av protokollet ActivityPub. Det innebär att det är en del av Fediversum och det som skrivs på Lemmy kan läsas av användare på andra sajter i Fediversum som Mastodon-instanser med mera. Flashback och Reddit eller deras användare kan inte kommunicera med andra Fediversum-sajter.

Ett problem med Lemmy som inte gäller mikrobloggprogramvaran Mastodon är att det förekommer en del högerextrema Lemmy-sajter. Dessutom har Lemmysajter varit utsatta för att spamrobotar registrerar konton,

Vid sidan av Lemmy finns det flera andra liknande forumprogramvaror som kommunicerar eller kan kommunicera med ActivityPub och alltså är delar av Fediversum eller kan vara delar av Fediversum som Kbin, Mbin och BBPress. Alla är de fria och öppna programvaror vilket gör att användare på sajter som använder dem slipper en massa reklam och storföretag som styr deras flöden.

Vänstern och diskussionsforum

En gång i tiden hade vänstern i Sverige ett eget diskussionsforum, socialism.nu, men det har inte funnits på många år. Det hade samma funktioner som Flashback och fungerade i stort sett likadant. Fast bara personer med vänsteråsikter fick vara registrerade som användare.

Idag finns inget diskussionforum för vänstern men med hjälp av Lemmy eller BBPress skulle det vara ganska enkelt att skapa. Det skulle vara ett bra grepp för att stärka vänsterns närvaro och öka möjligheterna till intern diskussion. Något som också är bra för framtiden.

Kamratdataföreningen Konstellationen är vad jag vet redan i startgroparna för att sätt igång en svenska Lemmyinstans med vänsterprägel. De har under en tid provkört en Lemmy-instans och en lansering är på gång. Ett förslag på namn är Aggregatet (vilket är i linje med namnet på den Mastodoninstans föreningen driver som heter Spejset) men den kunde ju också heta Socialism.nu om det nu inte hade varit så att den domänen är upptagen.

Det kan bli ett slags arvtagare till socialism.nu, men bättre då det enkelt skulle gå att knyta an till sådant som skrivits på Fediversum-bloggar, Fediversum-mikrobloggar med mera.

Så vitt jag vet finns det dock bara en fediversum-blogg idag, denna blogg, som kan följas i exempelvis Lemmy eller Mastodon genom adressen svenssonsnyheter@blog.zaramis.se. Vänsterpersoner och vänstertidningar finns det däremot många på mikrobloggen Mastodon varav en del går att hitta på instansen Spejset.

Feddit.nu har 375 registrerade användare vara 80 månatligt aktiva. I Danmark finns en större Lemmyinstans, Lemmy.wtf där rasism, sexism, homofobi, transfobi med mer är förbjudet. Den verkar dock mest ha inlägg på engelska. I Finland finns det en mängd Lemmy-servrar (instanser/sajter). De flesta engelskspråkiga.

En stor vänstersajt med Lemmy är engelskspråkiga Lemmygrad.ml. Den domineras dock främst av folk jag inte betraktar som vänster, dvs stalinister, maoister och deras olika avfällingar. Dvs de som ofta kallas campister.

Läs mer:

 

Ett svar på “Vänstern och fediversum – diskussionsforum”

  1. Yttrandefriheten är förvisso ett okränkbart fundament men tvivelsutan tänjs dess gränser av Flashback på ett sällan skådat sätt. Efter att då och då ha botaniserat på detta forum fylls jag av både vämjelse och äckel. Rasismen flödar ymnigt (när det diskuteras ”apor” handlar det inte om zoologi), kvinnoförakt, sexism och t.o.m. ”recensioner” av prostituerade förstärker bilden av något riktigt sjukt. I de delar som relaterar till brott sker utpekande av namn hos såväl offer som brottslingar på spekulation och synnerligen lösa grunder.

    Alla med någon form av respekt för andra människor borde bojkotta detta lika usla som förfärliga och rent äckliga forum.

Kommentarer är stängda.