Grova bedrägerier i guldsmedsbutik

En företrädare för en guldsmedsbutik i Södertälje har dömts för bl.a. grovt bedrägeri och förskingring samt bokföringsbrott till fängelse i 2 år och 7 månader. Ytterligare en man dömdes för häleri till villkorlig dom medan en annan man frikändes.

Flera kunder gjorde under slutet av 2019 och början av 2020 anmälan till polisen om att mannen i guldsmedsbutiken tagit emot deras guldsmycken för reparationer men att de sedan inte fått tillbaka dem. Mannen och hans far, som var ägare till butiken, anhölls och häktades och husrannsakan gjordes i butiken. De försattes sedan på fri fot. Misstankarna mot fadern avskrevs.

Vissa av smyckena återfanns i butiken. Andra smycken visade sig vara pantsatta i olika pantbanker. De gjorde bl.a. av båda de övriga åtalade männen. Båda männen handlade med guld. De flesta av de smycken som anmälts försvunna har dock inte återfunnits.

Rättegång

Rättegången pågick hela hösten 2023. Den omfattade över 100 åtalspunkter. Den 46-årige guldsmedssonen förnekade alla brott. Till sitt försvar har han bl.a. uppgett att han råkat förstöra vissa smycken när han skulle laga dem. Efter att de blev förstörda ska han ha smält ner dem eller att det var hans pappa som hade ansvaret för de inlämnade smyckena.

I målet har i varje punkt där det varit möjligt hållits förhör med kunder som målsägande. Dessutom med vittnen som varit närvarande när smyckena lämnades in och när ägarna försökte få tillbaka dem. Även anställda på pantbanker, i andra guldsmedsaffärer och i större guldsmedsbolag har hörts om värderingar, reparationer, rutiner. I målet har även presenterats skriftliga värderingar av de försvunna smyckena.

Tingsrättens bedömning

På grund av den presenterade utredningen kom tingsrätten fram till att den åtalade mannen varit ansvarig för de smycken han tagit emot i guldsmedsaffären. I de flesta fall dömdes han därför för att ha lurat kunderna när han tagit emot smyckena och tillägnat sig dem och på det sättet orsakat kunderna skada. Vissa gärningar  bedömdes som bedrägeri. Andra handlingar där mannen inte haft avsikt från början att tillägna sig smyckena bedömdes som förskingring.

Vidare dömdes han för att lurat kunder när han tagit emot guldsmycken mot löfte att betala ett visst guldpris för dem vilket han aldrig hade för avsikt att göra. Han dömdes även för bokföringsbrott genom att han inte skött bokföringen i bolaget utan låtit betalningen gå in på sitt privata konto utan att redovisa det i bolaget.

Den man som vid två tillfällen pantsatt kunders smycken frikändes eftersom det inte kunde bevisas att han kände till att det var brottsligt åtkomna smycken han tog emot. Den man som vid 12 tillfällen pantsatte kundernas smycken dömdes till villkorlig dom för häleri.

Tingsrätten ansåg att de enstaka gärningar som begåtts fram till och med 2018 ska bedömas som bedrägeri och förskingring. Eftersom de gärningarna preskriberats frikändes guldsmeden från de brotten. Däremot bedömde tingsrätten att brotten under 2019 och 2020 varit systematiska och sammanlagt avsett betydande belopp. De ansåg därför vara grova brott.

– Många av kunderna i guldsmedsbutiken har ofta handlat och gjort beställningar av mannen och haft ett stort förtroende för honom vilket han utnyttjat. Det har också ofta varit fråga om smycken som de ärvt och även kundernas vigselringar som mannen tillägnat sig. Detta har bidragit till att tingsrätten sett allvarligt på brotten även om värdet inte alltid varit så högt på de enskilda guldsmyckena, säger Britt Björneke i ett pressmeddelande. Han var domare i målet.

Skadestånd

I de fall där den 46-årige mannen dömdes för gärningarna ska han betala skadestånd till målsägandena. Tingsrätten ansåg i de flesta fall  att skadeståndet skulle utgå från smyckenas marknadsvärden. Sammanlagt uppgår skadeståndsbeloppet till omkring 1.4 mnkr. I de fall där smyckena pantsatts av den andre dömde mannen har målsägandena fått tillbaka sina smycken från pantbanken. De dömda ska i de fallen tillsammans betala pantbanken för deras kostnader och det belopp som lånats med smyckena som säkerhet.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!