AI är inget hot mot mänskligheten

ETC gör en stor grej av att Världsekonomiskt Forum (ett möte för världens mäktiga) anser att AI är ett av de största hoten mot mänskligheten. Eller så är det bara ETC-journalisten Hanna Strids tolkning av av vad världens makthavare tycker är problemet. Samtidigt är det så att artikeln handlar om att AI inte är det stora hotet. Så kanske det bara är en vrickad rubriksätttning.

För helt klart är att AI inte på något sätt kan sägas vara ett hot mot mänskligheten. Inte ens på kort sikt. Människans användning av AI kan kanske var ett hot men inte AI i sig. Att påstå det är bara dumheter. AI har ingen egen förståelse för omvärlden, kan inte formulera någon egen agenda, har inga åsikter och inga egna tankar.

Allt som AI gör, säger, avbildar osv är skapat av människor. AI är bra på att återanvända, återskapa, återanvända och kombinera information skapad av människor och AI kan bara gör det människor vill att AI ska göra. OCh vi kan alltdi stönga av dess funktioner om vi vill.

Däremot kan falska bilder och falsk information vara ett stort problem för sådant kan användas för att skapa motsättningar och oro. Med hjälp av AI går det snabbare att skapa falsk information, falska bilder och falska filmer. Det är numera också mycket lätt att sprida det. Människans användning av AI är det som kan vara ett problem, om än inte ett problem för mänskligheten.

Klimathotet

Det stora problemet för mänskligheten är det allt varmare klimatet. Det borde var det som alla fokuserar på att försöka åtgärda än att sprida falsk information om AI som ett hot mot mänskligheten. Ett annat problem för delar av mänskligheten är naturligtvis krig. Det är ett verkligt hot i motsats till AI och desinformation. Klimatförändringarna medför också en mängd andra problem såsom extremväder, förändringar av jordens system, förlorad biologisk mångfald och kollaps av ekosystem.

Desinformation är däremot inte ett hot mot mänskligheten med dess användning skapar motsättningar och felaktig agerande från makthavare. Dessa motsättningar kan orsaka krig och medföra att de åtgärder som måste vidtas för att förhindra fortsatt uppvärmning av jorden inte genomförs.

De människor som sprider desinformation är därför också ett av de största hoten mot mänskligheten. Makthavarna på Världsekonomiskt Forum hör till dem. De sprider falsk information om AI och falska nyheter som om de var hot sig. Detta samtidigt som de sprider just falsk information om både klimat, AI, det ekonomiska systemet och mycket mer.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “AI är inget hot mot mänskligheten”

  1. AI har, som jag förstår det, som sin grund:
    (1) att det utvecklats språkmodeller där språkens semantik översätts till algorimer
    (2) att (ofta) avancerad sannolikhetsteori används för att ur en av språkmodellerna genererad gigantisk informationsmängd välja det sannolikaste svaren på den fråga vi ställer till AI-applikationen
    (3) att datatekniken utvecklat snabbhet och förmåga att hantera gigantiska informationsmängder, något som krävs för att möjliggöra (1) och (2)

    Det AI kommer att bistå med är att förse oss med information mycket snabbare och från en mycket större informationsmängd än vad som tidigare varit möjligt.

    Min bild av den största faran med AI är att ”som man frågar får man svar”. AI hjälper oss inte att formulera frågeställningarna (”prompta” som jag tror det heter på ”AI-språk”) och formulerar vi oss oprecist eller rent felaktigt kan konsekvenserna bli stora om vi okritiskt accepterar svaren. Sedan finns det alltid en risk, om än kanske inte så stor, att svaren är baserade på sannolikhet och att det då någon gång, då det icke-sannolika faller inträffar, blir fel.

    AI är måhända inget hot mot mänskligheten MEN att det innehåller risker är för mig uppenbart.

Kommentarer är stängda.