Storm i en kokainpåse

Aftonbladets reportrar har hittat spår av kokain på riksdagsgruppernas toaletter. Det har resulterat i en mängd upprörda artiklar och en märklig hets mot politikerna och inom partierna. Men ärligt sagt är det väl inget konstigt. Cirka 10% av den vuxna befolkningen använder nån form av narkotika eller narkotikaklassat läkemedel under ett år. Reaktionerna är en stormvind i kokainpåsen. Räknar vi in alkohol också så kanske 70-80 % av den vuxna befolkningen använder nån form av drog per år.

Personer som har gott om pengar använder alkohol, cannabis (hasch och marijuana), ecstasy (MDMA), lugnande tabletter och kokain. Fattiga använder alkohol, cannabis, amfetamin, kristall (3-CMC med mera),  opioider (heroin, tramadol, oxykodon med mera) och lugnande tabletter.

Säkerligen använder 5-10% av de som arbetar och verkar i riksdagen i likhet med hela befolkningen narkotikaklassade droger någon gång under året. Det är knappast en uppseendeväckande nyhet. Utan det är förväntat. Riksdagsmän och statsanställda i riksdagen är höginkomsttagare och följaktligen är kokain en av de droger som de kan tänkas använda.

Drogerna

Kokain har ju en fördel gentemot andra uppiggande droger som amfetamin och alkohol. Det ger ett svagare beroende, faktiskt så vitt jag förstått det rätt, inget fysiskt beroende alls eller ett beroende på kaffenivå. Inte heller ger det några nervskador som amfetamin. Den som brukar kokain kan sköta sitt arbete helt utan problem. Den som missbrukar det kan det dock säkerligen inte.

Alkohol som förekommer i alla befolkningsgrupper ger ett betydligt starkare beroende än kokain för de som missbrukar det men i allmänhet kan de som brukar alkohol sköta sitt jobb utan problem. Missbrukare får en mängd problem och majoriteten av våldet i Sverige utförs av personer påverkade av alkohol. Alkohol är intimt ihopkopplat med våld på ett sätt som inte kan ses för någon annan vanlig drog.

När det gäller fattigmanskokainet, amfetamin, så är bruket såväl som missbruket vanligare än kokainbruk och kokainmissbruk. Det ger nervskador och ett starkare beroende än kokain. Brukare kan förmodligen sköta ett arbete utan större problem, men en missbrukare kan det definitivt inte.

Cannabis som är den överlägset vanligaste drogen ger så vitt jag vet inget fysiskt beroende. Bruk innebär inga problem för en person och det är inga problem att sköta ett jobb. Missbruk skapar problem på jobb och personer som missbrukar tenderar att bli slöa och verka lite korkade.

Avkriminalisera

Det finns som jag ser det ingen anledning till att cannabis och kokain ska hanteras på annat sätt än alkohol. Det mesta tyder på att de två narkotikaklassade drogerna är mindre skadliga än alkohol. Ecstasy förefaller också har små skadliga effekter men användandet är litet så det är dåligt utforskat. Med amfetamin kan vi nog säga att det är minsta lika skadligt som alkohol och när det gäller opioider är de troligen skadligare än alkohol.

Följaktligen ser jag det som rimligt att eget bruk av droger och innehav för eget bruk avkriminaliseras så fort som möjligt. Det finns absolut ingen anledning att fylla svenska fängelser med brukare, missbrukare eller partyknarkare. För missbrukarna borde vi istället erbjuda vård precis som vi gör när det gäller missbrukare av alkohol. De andra kan vi bara lämna i fred.

Men åter till riksdagen och kokainspåren på toaletterna. Jag har bara sett två vettiga reaktioner. Dels är Nooshi Dadgostars där hon frågade om vi inte skulle ta och kolla Aftonbladets toaletter också. Hennes kommentar tig ner frågan till den nivå den är värd. Den andra vettiga reaktionerna har Leonidas Aretakis när han lyft fram avkriminalisering och legalisering i flera kommentar på X(Twitter). Han skriver bland annat att kriget mot drogerna inte fungerar och att det därför bör avslutas då det inte fungerar:

  • Bruket har inte gått ned.
  • Tillgängligheten har inte minskat.
  • Dödligheten har skenat.
  • De hårdast drabbade är fattiga människor i beroende.
  • Det är en inkörsport till privata fängelser.
Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Storm i en kokainpåse”

  1. Jag ser inte att man i resonemanget fullt ut kan jämföra kokain och alkohol. Båda är är förvisso beroendeframkallande och kan leda till ett mycket skadligt missbruk. Skillnaden består i att alkohol är något som fullt legalt hanteras i samhället genom, om än reglerad, tillverkning, distribution och försäljning, detta gäller inte det narkotikaklassade preparatet kokain.

    Det är en samhällelig uppgift att förhindra att människor hamnar i missbruk alldeles oavsett om det gäller alkohol, tobak eller narkotika. Ett av medlen att minska missbruket är att reducera tillgången och det är i detta jag alltid varit mycket betänksam emot en liberal narkotikapolitik. Att vi redan har beroendeframkallande medel i form av legal alkohol och legal tobak är för mig inget argument för att vi skulle acceptera narkotika. Varje medel som kan leda till missbruk och skada för människor är ett problem alldeles oavsett den legala aspekten.

    Sedan, visst kan denna händelse vara lite av en ”storm i ett vattenglas” i den meningen att det förmodligen finns ett antal riksdagsledamöter (från samtliga partier) med ett inte alldeles okomplicerat förhållande till alkohol vilket väl krasst sett kan vara minst lika problematiskt som om någon ”dragit en lina”. Dock kommer vi aldrig ifrån att alkohol är legalt medan narkotika inte är det, i detta måste vi kunna ställa krav på våra folkvalda.

  2. Utmärkt artikel i övrigt, men såtillvida det inte kommit nya studier som jag inte hittar är konsensus fortfarande att kokain är betydligt farligare än amfetamin. Den klassiska studien som hävdar detta är https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673607604644

    Sen orsakar varken kokain eller amfetamin fysiskt beroende, men ett nog så kraftigt psykologiskt beroende, och där är kokain värre enligt alla studier jag hittar – när beroendet väl utvecklats. När det kommer till kokain och substituerade amfetaminer (metaamfetamin tex) kan de även orsaka kraftiga utsättningssymptom efter tungt bruk, kort- såväl som långvarigt.

    Även den drogliberala wikin psychonaut.org är väldigt tydliga i sina varningar om kokain. Drogen kan brukas relativt problemfritt i teorin, och vissa klarar det. Många gör det inte.

    Att kokain är mindre farligt än crack och amfetamin är något amerikanska staten har påstått länge, med en bevisad konspiration i grunden (https://jacobin.com/2021/11/what-we-really-know-about-the-cia-and-crack).

    Sen tycker jag att riksdagsledamöterna gärna borde få ta lite kokain om det hjälper dem, men det är ju en annan fråga. Och inte begränsad till riksdagsledamöter.

Kommentarer är stängda.