Brottslighet – vänsterns fixering vid Malmö och projekt

Flamman har publicerat en stor artikel om brottslighet som i huvudsak handlar om projektet Sluta skjut i Malmö. Det anses vara orsaken till att skjutningarna minskat i antal i Malmö. Jag är inte så säker på att det förhåller sig på det viset. Av den enkla anledningen att skjutningarna började minska redan innan projektet inleddes. Författare av artikeln i Flamman är Soledad Cartagena.

Vänsterfolk och vänstermedier tycks ibland helt fixerade vid Malmö och olika projekt mot brottslighet. Det avslöjar en felsyn hos vänstern när det gäller brottsbekämpning och polisarbete. Artikeln i Flamman är ett exempel på effekten av denna felsyn. Projekt blir fokus istället för polisens vardagliga arbete. Denna felsyn leder vänstern åt fel håll.

Förändrad gängmiljö

Istället tror jag att det som haft störst betydelse för det minskade antalet skjutningar är utvecklingen i de kriminella miljöerna. Skjutningarna ökade som en konsekvensen av sönderafllet av de kriminella miljöer som tidigare dominerade den undre världen i Sverige. Dvs de kriminella nätverken med urpsrung i det forna Jugoslavein, den så kallade juggemaffian och de svenska kriminella nätverk som växte sig starka med utgångspunkt från 60-talets porrklubbar och prostitution.

Nätverken föll först samman i Göteborg där juggemaffian var svagare och redan på 1990-talet ökade antalet skjutningar där. Senare kom sönderfallet till Malmö och därefter till Stockholm. Söderfallet ledde till ökat våld när olika kriminella grupperingar försökte skaffa sig makt och dominera delar av brottslighet samt kontrollera narkotikahanteringen i olika områden. När vissa nätverk och gäng så småningom skaffat sig en viss kontroll över geografiska områden eller vissa typer av brott har våldet sen minskat. Sönderfallet av juggemaffian började med det jugoslaviska inbördeskriget på 1990-talet.

Förändrad polis

Kombinerat med detta såg vi en utveckling hos polisen i Göteborg som startades efter kravallerna i Göteborg 2001. Det utvecklades en modell gick ut på att föra en dialog med människor på gatan och i bostadsområden för att skapa förtroende. Det lyckades och polisen i Göteborg började snart lösa nästan alla gängmord. Taktiken har också inneburit att Göteborgspolisen och polisen i region Väst slutat rasprofilera (det har inte andra polisregioner och polisområden gjort). Att sluta med rasprofilering är väsentligt om ett förtroende mellan befolkning och polis ska kunna skapas.

Polisen i Göteborg och övriga Västsverige lyckades minska skjutningarna genom att förändra det vardagliga och vanliga polisarbetet. Polisen i övriga landet har inte gjort det utan förlitat sig på olika projekt (Malmö) eller inte gjort nåt alls (resten av polisregion Syd, polisregion Stockholm, Öst och Mitt). Polisregionerna Bergslagen och Norr har så liten gängbrottslighet att det inte är relevant att beröra dem. Projekt innebär att effekterna inte varar. Det kan eventuellt innebära att skjutvapenvåldet i Malmö kommer att öka igen.

Vi har också sett att polisen i Malmö och Stockholm ökat uppklarningen. Av allt att döma verkar det till viss del röra sig om att de fått hjälp av utredare från Göteborg. Göteborg har i decennier haft en högre uppklarning av grova brott än andra storstadspolisområden.

En kombination av förändrat polisarbete och konsolidering av de kriminella gängens strukturer är det som lett til minskat antal skjutningar. Bättre organsierade och hierarkiska kriminella nätverk använder helt enkelt mindre våld. Bättre polisarbete innebär att de svaga kriminella nätverken och gängen med dåliga organisering slås ut av polisen. Det starka och välorganiserade gängen stärks samtidigt. Och våldet minskar.

Jag har skrivit om detta mer utförligt i en artikel i Magasinet Konkret som jag också återpublicerat här.

Vänsterns inställning

Med anledning av det jag skrivit här tycker jag vänstern skulle bry sig mindre om tillfälliga projekt och mer om permanenta förändringar av polisen och polisens arbetssätt. effekterna av projket är övergående men effekterna av förändrat polisarbete, förändrar attityder hos polisen och en förändrad polis har en effekt under lång tid. Vänsterns fokus borde vara att studera hur polisen i Göteborg förändrats och vad de gjort för att lyckas så bra vad det gäller den organiserade brottsligheten.

Projektet Sluta Skjut har uppmärksammats i flera vänstermedier och borgerliga medier. Polisen lyckade förändringsarbete i Göteborg har fått mycket begränsad uppmärksamhet. Fast det gentligen är mycket mer intressant.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Brottslighet – vänsterns fixering vid Malmö och projekt”

  1. Ett substantiellt problem i debatten är att begreppet ”gäng” används mycket vidlyftigt. Det rymmer allt ifrån mycket välorganiserade kriminella konstellationer, som närmast kan liknas vid företag, till löst sammanhållna gatugäng och allt däremellan. Inte så märkligt att debatten då ibland blir mer än lovligt ”snurrig”.

    Att en välorganiserade kriminella konstellationer, med förmåga till strategiskt tänkande, vill undvika våld måste betecknas som ett rationellt förhållningssätt då våld tilldrar sig stor uppmärksamhet och stör ”affärerna”. Att man då gör upp konflikter på andra sätt, kanske t.o.m. genom former av polisiär medling (om än inte helt inom polisens reglemente), blir då naturligt.

    Det mesta våldet, i alla fall övertid, uppstår då enligt hypotesen bland mindre välorganiserade kriminella konstellationer eller i mer organiserade där ledarskapet kännetecknas av narcissism, som överrider förmågan till strategiskt tänkande. I dessa fall är det min uppfattning att polisen, hur förtroendeskapande metoder de än använder, inte kan påverka konflikterna på något nämnvärt sätt. Dessa konflikter lever efter sin egen dynamik till de ebbar ut för att så småningom följas av nya.

    Så länge vi har ett samhällsklimat som driver fram detta slag av konstellationer lika länge kommer vi i grunden ha kvar våldsproblematiken. Repressiva metoder kan möjligen dämpa på kort sikt men i längden är det mig tveksamt om någon skillnad kommer att göras.

Kommentarer är stängda.