Vänstern och fediversum – värdtjänster (hosting)

Jag har skrivit en massa inlägg om hur vi i vänstern kan använda oss av Fediversum för att få en böttre miljö att verka i. Och dessutom använda det för att ta tillbaka initiativet på nätet. Jag har skrivit om att vänster kan driva sin egna servrar med diverse programvara som WordPress, Mastodon, Friendica, Buddypress, Lemmy, BBPress, Peertube, Mobilizon, Castopod med mera. Eller hur en person som vill använda dessa programvaror kan ansluta sig till existerande sajter med vänsterprofil.

Men det finns ett grundläggande problem med detta. Vill vi driva egna sajter med dessa programvaror behövs det servrar (hostservrar, värddatorer) där dessa kan installeras. Det kräver rejäl internetaccess såvida vi inte vill skapa små enmanssajter (instanser) på en burk som står hemma i garderoben. Det är inte helt lätt att lösa för en liten organisation.

Kanske är det lätt för Vänsterpartiet men inte för några andra. Även ETC kan ju driva egna servrar och idag är Mastodon-instansen Spejset så vitt jag vet inhyst på en ETC-server. Var övriga sajter som Kamratdataföreningen Konstellationen driver eller planerar att driva ligger på för värdar är okänt för mig.

Det finns även företag som sysslar med att tillhandahålla värddatorer för Mastodon-instanser och andra Fediversumprogramvaror. WordPress/Buddypress/bbPress finns dock på alla vanliga webbhotell och kan med ett tillägg bli en del av Fediversum.

Värdtjänster (hosting)

Sveriges största Mastodoninstans, Mastodon.nu, finns på en av server som drivs av Bara Roligt AB som är ett företag som erbjuder servertjänster för Mastodon. Ett annat företag är masto.host som bland annat är värd för Fribygda.no.

Dessutom finns exempelvis  toot.io, elest.io, iknox, Linode, Digital Ocean, SpaceBear, Cloudplane, Opalstack, LynxDigital, Midnight Cloud och en mängd andra företag (urvalet av nämnd sajter är rent slumpmässigt och inga rekommendationer). De flesta ointressanta för en tjänst avsedd för Sverige. Bara Roligt är det enda företag som mig veterligen finns i Sverige medan SpaceBear finns i Estland.

Elest.io erbjuder också värdtjänster av Fediversumprogramvarorna WordPress, Pixelfed, Firefish, PeerTube, Castopod, Owncast, Friendica och Lemmy. Linode erbjuder tjänster för Owncast och WordPress medan Digital Ocean erbjuder hosting även för WordPress. SpaceBear erbjuder också värdtjänster för Pixelfed, Peertube, Hometown och Pleroma. Cloudplane har värdtjänster för GoToSocial medan LynxDigital även erbjuder WordPress. Bara Roligt som finns i Sverige tycks inte erbjuda värdtjänster för nåt annat än Mastodon.

Någon vänsterförening som erbjuder värdtjänster (eller hosting) finns inte idag och lär knappast dyka up i nån snar framtid. Men det borde vara något att tänka på. Inte heller finns det nåt webbhotell med vänsterprofil. Det är kanske också nåt att fundera över.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!