Presidenten i El Salvador har inte krossat gängen

Han [Bukele] har lyckats förvandla El Salvador från kontinentens våldsammaste land med över 120 mord per 100 000 invånare, till det fredligaste med bara drygt två mord per 100 000 invånare. En förändring som också lett till att den gamla drömmen att förvandla El Salvador till ett turistland, som förintades av inbördeskriget, plötsligt och överraskande håller på att förverkligas.

Så skriver Lars Palmgren i ETC om El Salvador. Och visst har president Bukele fått slut på våldet. Men han har inte krossat gängen. Utan det som hänt är att ett gäng med Bukele i spetsen besegrat alla andra gäng och allt motstånd. Detta genom att spärra in gängen och många tusen andra personer som inte har något med brottslighet att göra i fängelse. Han har det kraftigaste beväpnade gänget, militären, på sin sida. Med deras hjälp har infört odemokratiska lagar och en slags diktatur. Inte så olikt Putins styre i Ryssland.

Mara Salvatrucha

Dessutom tycks han samarbeta med ett av de allra värsta gängen, MS-13 eller Mara Salvatrucha som det också kallas. En hög ledare i Mara Salvatrucha, Élmer Canales Rivera, greps nämligen I El Salvador. Han släpptes sen fri, reste till Mexico där han dock greps igen, men nu av mexikansk polis. El Salvadors regering vill köpa honom tillbaka med hjälp av en mexikansk kartell, Jalisco Nueva Generación. Men Mexico utvisade honom till USA där han nu står inför rätta i New York.

De två dominerande gängen i El Salvador, Mara Salvatrucha (MS-13) och Mara 18 (Barrio 18), skapades i USA och fick fäste i Centralamerika när USA började utvisa dem istället för att straffa dem.

Och än idag finns det 20 000 medlemmar i de salvadoranska gängen. De har inte krossats utan just nu ligger de lågt då ett annat mycket bättre beväpnat gäng har kontrollen och har tvingat fram ett eldupphör. Det gänget har president Bukele i ledningen och består av landets militär och ordningsstyrkor.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!