Livstids fängelse för midsommarskjutning

På midsommarafton 2023 avlossades 17 skott med automatvapen i Gottsunda centrum i Uppsala. En 14-årig pojke träffades i benet. En buss med många passagerare träffades också och två kulor träffade ett bostadshus.

Därefter skedde ytterligare två mordförsök i Stockholmsområdet några dagar senare. Ett i Bromma den 26 juni och ett i Uttran i Botkyrka den 27 juni.

Två personer åtalades vid Uppsala tingsrätt för mordförsök. Instruktionerna för mordet ska ha kommit från en person i Foxtrot-nätverket när de två åtalade, en idag 17-årig person och en idag 35-årig person som heter Robin Cugalj hade träffats. De uppehöll sig vid tillfället i en lägenhet i Uppsala. Tonåringen som då var 16 år gammal hade den 19 juni rymt från ett HVB-hem.

 Den sistnämnde dömdes till  livstids fängelse för bland annat två fall av mordförsök. Den 17-årige pojken dömdes också för två fall av mordförsök till tre års sluten ungdomsvård.

17-åringen har under utredningen erkänt att det var han som avlossade skotten i Gottsunda. Robin Cugalj nekar till brottet men det finns vittnesmål som pekade ut honom som var skytten. Men eftersom det av rätten inte ansågs bevisat så dömdes båda två för mordförsök.

Båda två friades för mordförsöket i Bromma.

När det gäller skjutningen i Uttran, Botkyrka, finns det en man, Robin Hedman Johansson, som är häktad i sin frånvaro. Han är också misstänkt för morden på två unga tonåringar i Ösmo och Upplands-Bro.

Läs mer: