Elvanse – tillverknings eller beroendeproblem?

ETC har publicerat ett långt och intressant reportage om Elvanse som är en medicin som används för att behandla ADD och ADHD. Medicinen började skrivas ut 2013 men har blivit betydligt vanligare under senare år. Den tycks dock ha slutat fungera för många patienter sen förra året. Ingen tycks begripa vad det handlar om:

Medicinen Elvanse har skrivits ut i Sverige i över tio år. Idag används den av 90 000 personer. Men plötsligt ökar anmälningarna till Läkemedelsverket. Medicinen fungerar inte längre, upplever ett stort antal patienter som vittnar om problem att klara jobb, skola och relationer.

Det flesta verkar tro att nånting ändrats i själva medicinen på grund av att läkemdelsföretaget som tillverkade den, Shire, har köpts upp av det japanska företaget Takeda. 2023 gick dessutom patentet ut och det förekommer numera en mängd tillverkare av medicinen. Men kanske är det nåt helt annat.

Beroendeproblematik

Den som tar centralstimulerande narkotika behöver ofta ta mer och mer med tiden för att effekten ska bli densamma. Om samma mängd tas minskar effekten eller försvinner helt. En missbrukare behöver alltså mer och mer av drogen ju mer beroende personen blivit.

Det kan säkerligen fungera likadant vid lägre doser av centralstimulerande narkotika som Elvanse vars aktiva substans är lisdexamfetamindimesylat (ofta bara kallat dexamfetamin men det är ett annat ämne). Jag har ingen aning om detta kan vara så som jag tror men för mig låter det som en typisk beroendeproblematik. Den som blivit beroende behöver mer och mer, större och större doser, för att medicinen ska fungera. Med större doser blir det förstås också fler biverkningar.

Tillverkningsproblem

Samtidigt talar det faktum att den sämre effekten av medicinen dök upp så plötsligt under hösten 2023 mot denna förklaring. Istället verkar det troligare att någonting med medicinen har ändrats.

Det kan ju istället vara så att de nya bolagen som tillverkar medicinen använder andra ämnen som de blandar ut pulvret med eller i kapslarna och som kan påverka upptaget av medicinen i kroppen. Eller så kan det handla om att upptagningen (och därmed effekten) av medicinen avtar med lagringstiden. Något som skett med helt andra sorters mediciner från Takeda. En del i ETC:s artikel tyder på denna typ av orsaker.

Läs mer om läkemedel.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!