Fem personer åtalade för mord i Västerås

Fem personer i åldrarna 17 till 39 år har åtalats vid Västmanlands tingsrätt för inblandning i mordet på en 18-åring på Pilspetsgatan i Bjurhovda i Västerås den 9 juli 2023. 18-åringen sköts till döds utanför sin bostad på kvällen den aktuella dagen.

Enligt åtalet var skytten en då 16 år gammal person som rymt från ett HVB-hem. Därifråna rymed han den 2 juli 2023. Han ska ha anlitats av en annan person i samma ålder som satt på samma HVB-hem i Jörlanda norr om Göteborg. De är båda 17 år gamla idag. Den andre 17-åringen som är åtalad för anstiftan är skriven i Malmö.

Förutom de två 17-åringarna är ytterligare tre personer åtalade. En 24-åring skriven i Köping vid namn W#lli@m D@ R0s, en 26-åring skriven i Eskilstuna, H@kan Kh@rob@*i och en 39-åring från Västerås, F#r@s K@lo. De är alla tre åtalade för medhjälp till mord samt grovt skyddande av brottsling. De tre ordnade med skjuts till 17-åringen såväl som med boende och mat.

Alla de åtalade förnekar brott. Men vittnen har enligt förundersökningen kunnat peka ut den idag 17-årige skytten.

Två av de misstänkta står åtalade för andra brott. Den 17-årige pojken från Malmö misstänks också för grovt vapenbrott och 24-åringen från Köping misstänks för två fall av narkotikabrott.

Motivet till mordet är oklart då den skjutne 18-åringen helt saknar anknytning till brottslighet och kriminella gäng. Det är därför sannolikt att det handlar om en felskjutning där den dödade personen förväxlats med någon annan.

Fler misstänkta

Ytterligare en misstänkt i ärendet häktades i december. Han är misstänkt för medhjälp till mord och grovt vapenbrott. 20-åringen som kommer från Västerås och heter Am#r Kal# hann fly landet, men greps i Iran sedan han blivit internationellt efterlyst. Han står inte inför rätta ännu då han fortfarande sitter fängslad i Iran.

20-åringen har tidigare förekommit som målsägare i andra mål och som misstänkt i åter andra ärenden. Han har utsatts för hot under flera år från en av de tongivande kriminella aktörerna i Västerås. 20-åringen är straffad sex gånger tidigare, bland annat för köp av sexuell tjänst.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!