Gängland Västerås – Bäckby och Bjurhovda

I Västerås finns det ett försummat bostadsområde som polisen kallar utsatt område. Det heter Bäckby. I Västerås finns också brottslighet som i alla andra svenska städer. Det anses att det finns två kriminella nätverk med koppling till Västerås. Det är dels det som kallas Västeråsnätverket, dels Nätverket May. De kriminella nätverken tycks egentligen inte ha nån starkare koppling just till stadsdelen Bäckby. Västeråsnätverket uppges ha sin bas i stadsdelen Bjurhovda men andra kriminella nätverk ska vara kopplade till Råby, Bäckby och Hammarby.

Polisen anser att det finns 303 personer i de kriminella nätverken i Västerås och Västmanland men det är sannolikt en enorm överdrift. De har inkluderat kompisars kompisar och småsyskon. Bara för att nån synts ihop med välkända kriminella eller utfört nåt ärende åt dem är den inte kriminell.

Nätverket May

Nätverket May är ursprungligen kopplat till till stadsdelen Vårby gård i Huddinge kommun utanför Stockholm. Därifrån kommer den eldande person som heter Maykil Yokhanna som nätverket är uppkallat efter. Han kallas också Västeråstorpeden i media. Detta nätverk har länge legat i konflikt med Vårbynätverket och innan dess låg de i konflikt med ett kriminellt nätverk i Skärholmen.

Maykil Yokhanna var misstänkt för mordet på Rejen Raza (var chaufför åt Chihab Lamouri) i januari 2017 men kunde inte knytas till brottet. Han dömdes däremot för vapenbrott tillsammans med Ahmed Mazin. Maykil Yokhanna hörde också till de personer som besköts i Kungens kurva den 18 januari 2020. Vid tillfället dödades en man som ursprungligen var från Västerås, Emil Franzén. Han och Yokhanna har dömts för brott tillsammans vid tidigare tillfällen.

Yokhanna har också figurerat i ett mål om vapenbrott i Borås och Göteborg år 2015 tillsamman med samma en person vid namn Can Köseoglu (Can Öz) liksom i ett mål där han var åtalad tillsammans med rapparen Adel och Shalaw Shamal (bror till rapparen Rozh Shamal). Shalaw Shamal som var uppvuxen i Borås mördades den 15 januari 2018 och Rozh Shamal den 30 juni 2019.

Mordet på en 12-årig flicka

När en 12-årig flicka sköts till döds i augusti 2020 ledde spåren till Västerås och Nätverket May. Flickan, som sköts till döds vid en bensinmack, var inte måltavlan och ingen har dömts för själva dödsskjutningen. Däremot har tre män från Västerås dömts för grovt vapenbrott då de handskats med AK-47 som var det som användes när Adriana sköts till döds. De som dömts är Maykil Yokhanna, Charbel Homsi och dennes bror, rapparen Christian Homsi. Dessutom dömdes ytterligare två personer för brott i samband med mordet på 12-åringen.

Måltavla för skjutningen som dödade 12-åringen var egentligen två medlemmar i Botkyrkanätverket. Tre personer, Serkan Demirkiran, Ferdi Kücükgöl och Furkan Kücükgöl, är alltjämt häktade i sin utevaro och internationellt efterlysta för inblandning i mordet. De är alla misstänkta för mord samt försök till mord. Det hela har sedan följts av en lång rad hämndaktioner för vilket flera personer är åtalade.

Västeråsnätverket

Under 2021 åtalades flera gängkriminella från Södertälje och Västerås för handel med stora mängder kokain och cannabis. Bland de som dömdes märks den utpekade ledaren för Södertäljenätverket, Abraham Aho, och den utpekade ledaren för Västeråsnätverket, Namo Talani. 28 års fängelse dömdes ut för sex dömda. Namo Talani hade när han greps varit bosatt i Spanien en tid.

Namo Talani har tidigare dömts vid över 20 tillfällen för en rad olika brott. 2019 dömdes han för bland annat grovt skattebrott, brott mot vapenlagen och narkotikabrott  till sju månaders fängelse. Han hade då stoppats av polis i ett fordon med 260 000 kronor i en plastpåse bredvid sig. Vid tillfället bar han även en guldkedja värderad till 250 000 kronor och en Breitlingklocka till ett värde av omkring 70 000 till 80 000 kronor.

Bombdåd

Även Kardå Talani, yngre bror till Namo Talani, har dömts för brott. Han dömdes i maj 2013 av hovrätten till fängelse i tre år och 6 månader för ett bombdåd mot Blue Moon Bar i Västerås sommaren 2012:

Det var strax efter midnatt den 17 juni 2012 som en bomb briserade på nattklubben Blue Moon Bars uteterrass i Västerås. Delar av terrassen förstördes och tryckvågen som följde blåste ut flera av nattklubbens fönster. Ingen person skadades allvarligt men några av de som befann sig ute på terrassen fick hörselnedsättning och tinnitus som följd av explosionen.

Efter händelsen misstänktes en rad män och till slut åtalades en 25-årig man från Västerås. Mannen var sen tidigare känd av polisen och hemma hos honom beslagtogs flera verktyg som kan användas för att bygga en fjärrstyrd bomb, vilket det handlade om i det här fallet. Polisen plockade även med sig mannens dator där han besökt hemsidor som har guider över hur man bygger just sådana bomber. Dessutom hittades dynamit i ett förråd som mannen hade tillgång till.

Motivet till bombdådet ska enligt åklagarsidan ha varit hämnd för att mannen och/eller hans vänner blivit portade från nattklubben efter ett bråk under våren samma år.

Den 7 juni 2021 greps Kardå Talani återigen. Nu som misstänkt för inblandning i omfattande narkotikahandel tillsammans med flera andra Västeråsbor. Han greps i en omfattande insats med totalt 155 gripna. Anledningen till insatsen var att polisen fått tillgång till material från avlyssningen av kommunikationsnätverket ANOM. Kardå Talani dömdes till 8 års fängelse, Ardian Ceranaj till 7 år och 6 månader och Hassan Majed Hassan till 5 år inom lås och bom. Dessutom dömdes Debora Yanes till 4 års fängelse och Dennis Vilhelmsson till 6 år.

Stora rättegången mot Västeråsnätverket

2020 åtalades 16 personer med koppling till Västeråsnätverket för grov utpressning, narkotikabrott, grov misshandel, grovt vapenbrott och penningtvättsbrott. Flera män ska ha börjat tvätta pengar som bland annat kom från narkotikahandel i Västmanland år 2016. Huvudmän i härvan ansågs vara två män som vid tillfället var 35 år respektive 22 år gamla. 35-åringen var Cetin Sergan som anses ha varit ledande i det så kallade Västeråsnätverket

Cetin Sergan ska ha styrt handeln med pengar och tagit emot miljonbelopp på sitt konto. Han var inte misstänkt för att ha deltagit i misshandel och utpressning. Åklagarna yrkade på att mannen skulle dömas till tre års fängelse. Den 22-årige mannen ska däremot ha medverkat i både utpressningen och misshandeln som framförallt riktats mot två bröder. För 22-åringen yrkade åklagarna på 6 års fängelse.

Tingsrätten dömde 22-åringen till tre år och två månaders fängelse för grov misshandel, olaga hot och försök till grovt vapenbrott. Sergan dömdes till tio månaders fängelse för dopningsbrott och näringspenningtvätt, grovt brott. De frikändes från flera åtalspunkter, däribland grov utpressning mot två bröder och grovt vapenbrott. Strax efter att han släppts från fängelset mördades han.

Mordet i Gideonsberg

Namo Talani var en av de misstänkta för mordet på Cetin Sergan som skedde Violstigen i Gideonsberg i Västerås den 20 september 2020. Om Talani vari inblandad i mordet så handlade det alltså om en intern konflikt. Talani bodde dock vid tillfället för mordet i Spanien och kan knappast ha utfört det själv. Men han kan lika gärna ha skjutits av personer från Botkyrkanätverket som hämnd för ett tidigare mord.

I februari 2021 greps tre personer misstänkta för inblandning i mordet, men de släpptes kort därefter. I mars greps ytterligare en person misstänkt för medhjälp till mord, en man i 18-25-årsåldern. Även han släpptes kort efter gripandet.

I april gjorde polisen ytterligare ett gripande i ärendet. Då anhölls en man i åldern 20-30 misstänkt för mord. Även han släpptes dock på fri fot.

Flera av de 16 personer som åtalades i den stora rättegången mot Västeråsnätverket kom efter de frikännande domarna (6 personer frikändes både i tingsrätten och hovrätten) att kräva stora ersättningar från staten för deras långa häktningstid. En 25-åring krävde 575 450 kronor i ersättning för lidande och inkomstförlust. En 19-årig man begärde 680 000 kronor i ersättning och en 23-årig man begärde 330 000 kronor i ersättning.

Mordförsöket i Södertälje

Det mordförsök som eventuellt hämnades skedde den 14 april 2020 på Orrstigen i Södertälje. En ledande person i Botkyrkanätverket, Nikola Djokic, var den som var tänkt mordoffer. Cetin Sergan misstänktes för att ha varit den man som låg bakom mordförsöket. Djokic försvarade dock sig själv och överlevde.

Även Namo Talani var början misstänkt för inblandning i mordförsöket på Djokic men utredningen mot honom lades ner. Senare togs den på grund av encrochat-material upp igen och då misstänktes han för stämpling till mord. Han dömdes i hovrätten till tolv års fängelse för anstiftan till försök till mord, synnerligen grovt narkotikabrott och grovt narkotikabrott. I tingsrätten hade han fått ett lägre straff, 11 års fängelse. Även Abraham Aho från Södertäljenätverket ska enligt utredningen ha varit inblandad i den fälla som riggades för Djokic.

Nikola Djokic dömdes i samband med mordförsöket på honom av tingsrätten för grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan, men frikändes för mordförsök. I hovrätten frikändes han för både mordförsök och framkallande av fara för annan. Straffet blev ändå det samma, två och ett halvt års fängelse både i tingsrätten och hovrätten.

Två män i 20-årsåldern från Västerås, Yad Majed Jamal och Hekmat Mansour, dömdes för synnerligen grov misshandel, framkallande av fara för annan och grovt vapenbrott. De fick fyra och ett halvt års respektive fem års fängelse tingsrätten. I hovrätten fick de fängelse i 8 år och 6 månader för mordförsök.. En fjärde man, i 25-årsåldern från Botkyrka, dömdes  till dagsböter för brott mot vapenlagen i samband med händelsen.

Skjutningar och våldsdåd 2021 och 2022

Under 2021 inträffade flera skjutningar i Västerås med gängkoppling. Den 14 juni 2021 skottskadades en man vid en skjutning i Skultuna. Samma dag inträffade också en skjutning på annan plats i Västerås. Nämligen i Hammarby Det senare var det andra mordförsöket mot en man som uppges ha namnet Mel@d R@@d. Det förra mordförsöket ägde rum en natt i augusti 2019 när han befann sig utanför en bostad i Västerås. Tillståndet för honom var då kritiskt och han vårdades länge för allvarliga skador, men överlevde. De skjutna var kända av polisen sen tidigare så det hela har onekligen en koppling till kriminella.

Den 4 december skadesköts en man, Am#r Mirz@ i Bäckby. Polisens teori är att han han råkade skjuta sig själv. Men ändå greps till en början 2 personer som misstänkta för olaga hot och grovt vapenbrott

Även i år har det varit flera våldshändelser. 27 januari exploderade en sprängladdning i en lägenhet i Skiljebo, Västerås. En person skadades och det verkar vara den man som orsakade explosionen. Mannen som heter K@rl H@zelius har häktats för vapenbrott, allmänfarlig ödeläggelse och förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse, Han verkar inte ha nån koppling till gängkriminalitet. Den 19 februari detonerade nånting i Viksäng i Västerås mend et verkar lite oklart vad det handlade om.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!