Fediversum och användningen av sociala medier

Fediversum används av mycket få personer i Sverige. Endast 1% av svenskarna hade använt Mastodon någon gång under det senaste året enligt undersökningen Svenskarna och Internet 2023. Eftersom andra sociala medier som ingår i Fediversum används av betydligt färre människor än de som använder Mastodon så är andelen som använt Fediversum förmodligen också 1%.

Men det finns en möjlighet att det kan vara en högre andel som använder Fediversum utan att de som undersökt saken förstått det. Detta då den högerextrema TV-kanalen Swebb-TV använder sig av Peertube som är ett alternativ till Youtube som också är en del av Fediversum.

Mest använda sociala medier

De sociala medier som används mest i Sverige är Youtube följt av Facebook och Instagram. Därefter  är det ett långt hopp ner till Snapchat, LinkedIn, TikTok, Flashback, X (Twitter) och Pinterest. Bluesky och Threads var inte med i undersökningen.

Privatägda vinstdrivna US-amerikanska företag

De som är mest använda om vi tittar på varje dag är Facebook och Instagram. Facebook och Instagram kontrolleras av det US-amerikanska storföretaget Meta Platforms Inc som också äger Threads och WhatsApp. Mark Zuckerberg är kontrollerande ägare i Meta.

Youtube ägs av Alphabet Inc som också äger Android, Google och Gmail. medan LinkedIn ägs av Microsoft Corp. Microsoft äger också Teams, Skype och Bing. Dessa företag är också US-amerikanska. Huvudägare i Alphabet Inc är Larry Page och Sergey Brin. Huvudägare i Microsoft är Bill Gates. X (Twitter) ägs av X Corp som kontrolleras av Elon Musk.

Snapchat ägs av det likaledes US-amerikanska Snap Inc som ägs av Evan Spiegel och Bobby Murphy. Pinterest ägs av företaget med samma namn som även det hör hemma i USA. Ägare är Ben Silbermann, Paul Sciarra och Evan Sharp.

Roblox ägs av Roblox Corp som också det är ett US-amerikanskt företag. Strömningstjänsten Twitch ägs av Amazon.com Inc. De äger även bland annat Amazon Prime, Amazon Music, Audible och Goodreads. Huvudägare i Amazon är Jeff Bezos

Reddit ägs av Reddit Inc som kontrolleras av Advance Publications som i sin tur ägs av familjen Newhouse. Även de företagen hör hemma i USA. Advance Publications äger också Condé Nast, American City Business Journals, Warner Bros Discovery Inc (som i sin tur äger CNN, HBO med mera) samt Charter Communications.

Övriga företag

Det kinesiska företaget Tencent är en stor minoritetsägare i Reddit och äger också WeChat och Tencent QQ. TikTok ägs av företaget ByteDance som har Zhang Yiming och Liang Rubo som huvudägare..

Flashback är den enda sociala mediesajten som ägs av ett svenskt företag. Företaget heter Flashback Media Group AB och har Jan Axelsson som ägare (informationen på wikipedia är föråldrad).

Huvuddelen av det stora sociala medieföretagen är alltså privatägda US-amerikanska företag som främst är intresserade av vinster. Det är företagens drivkraft.

Fediversum

Helt annorlunda är det med Fediversum. Det består av social medier utvecklade för att vara decentraliserade vilket innebär att Fediversum inte kan kontrolleras av ett enda storföretag. Det finns ingen central server utan istället en massa olika servrar (instanser) som kan kommunicera med varandra. Det fungerar delvis som om alla var en och samma server.

Ingen äger kommunikationen och drivkraften är inte vinst utan kommunikation och sociala sammanhang. Huvuddelen av utvecklingen av programvaror och sociala medier sker i Europa och Japan.

Mastodon är som jag påpekat tidigare den överlägset mest använda programvaran för Fediversum. Andra relativt välanvända programvaror är Misskey, Lemmy, Peertube, Pixelfed och Pleroma. Men det finns också mängder med andra.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Fediversum och användningen av sociala medier”

Kommentarer är stängda.