Polisen vill ha mer pengar och det är meningslöst

Det är som vanligt. Polisen vill ha mer pengar. Som alltid spelar det en marginell roll för nivån på brottsligheten. Oavsett hur många eller få poliser Sverige har är brottsligheten ungefär densamma. Detta sagt även om det råkar vara så att brottsligheten idag är mindre än på 1980-talet och 1990-talet.

Då som nu hade och har Sverige en av världens lägsta nivåer på brottsligheten. Sverige är ett väldigt laglydigt land och det bygger på en långvarig tradition av trygghet och tillit.

Tyvärr gör den nuvarande regeringen allt den kan för att skapa otrygghet. Deras politik innebär att allt kostar mer för vanligt folk samtidigt som lönerna sjunker. Det har blivit allt svårare att försörja sig. Detta ihop med alla privatiseringar och avregleringar gör att Sverige kanske inte kommer att förbli ett land med en låg nivå av brottslighet. Hur många poliser som finns spelar därvidlag ingen som helst roll. Men polisen vill ha mer pengar.

De hävdar att det beror på att de ska göra långsiktiga satsningar för att möta morgondagens utmaningar. Vilket ju bara är munväder som inte betyder nånting. De hävdar att polisens lokala närvaro ska öka och fler brott ska klaras upp. Det ska bland annat ske genom utvecklad digital brottsbekämpning. Hur det ska kunna lösa alla vardagsbrott som inte utreds ordentligt begriper jag inte. Men det innebär enligt polisen själva att de måste växa och bli fler.

Polisen vill ha mer pengar

Därför begär polisen ökade medel för tillväxt, digital brottsbekämpning och även beredskapsplanering för åren 2025–2027.

– Polisen har fått tydliga förändringsuppdrag från regeringen. Vi ska öka närvaron i lokalsamhället och vi ska klara upp fler brott. För att klara detta behöver vi växa med både fler poliser och specialister inom brottsbekämpning. Till detta kommer uppdraget med en betydligt mer omfattande beredskapsplanering, säger rikspolischef Petra Lundh i ett pressmeddelande.

Det brottsförebyggande arbetet ska också stärkas menar polisen vidare, liksom arbetet med bland annat brott mot särskilt utsatta brottsoffer och vardagsbrottsligheten som drabbar många människor. Detta är inte heller nåt annat än löst prat utan betydelse. Sen fortsätter svamlet:

Polisens fortsatta tillväxt fokuserar på att stärka kärnverksamheten. Detta för att uppnå förbättrade resultat och stärka den lokala polisnärvaron i hela landet. För att vässa brottsbekämpningen behövs även fler civila specialister till kärnverksamheten, såsom analytiker, forensiker och it-forensiker.

IT är en motor i brottsbekämpningen som polisen investerar i. En växande del av uppdraget handlar om att stärka möjligheten att säkra digitala bevis – från arbetet på fältet till specialiserad it-forensik och insamling av stora datavolymer via kameror och hemliga tvångsmedel. Att anpassa infrastrukturen för att kunna hantera stora datamängder är en viktig investering.

Hur detta skulle leda till att vardagsbrotten skulle förhindras eller bättre kunna utredas övergår mitt förstånd. Det är inte direkt så att inbrott, stölder etc lämnar några digitala spår. Men kanske skulle det underlätta utredningar av bedrägerier.

Bättre sätt att minska brottsligheten

Men det finns bättre sätt att överföra resurser till utredningar av bedrägerier med mera.

Att avkriminalisera eget bruk av narkotika och innehav av narkotika skulle frigöra omfattande polisresurser utan att kosta något. Det skulle ge större möjligheter att utreda grova och allvarliga brott utan att det behövs fler poliser och utan att polisen behöver mer pengar. Det skulle också inneböär att rättsväsendet och kriminalvården inte skulle behöva byggas ut.

Att skärpa banklagstiftningen så att bankerna blir betalningsansvariga när människor luras på pengar skulle snabbt leda till en bättre säkerhet som skulle göra det svårare att lura människor. Att avprivatisera vård, skola, omsorg med mera och återreglera byggmarknaden skulle leda till att möjligheterna till bidragsbrott och bedrägerier minskade.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!