Poliser dömda till fängelse

Södertörns tingsrätt har dömt två polismän för grovt tjänstefel, tjänstefel och brott mot tystnadsplikt. De två poliserna har dömts till fängelse. Att få poliser dömda till fängelse är ovanligt. Rättegången har hållits bakom stängda dörrar eftersom det har lagts fram uppgifter som omfattas av sträng sekretess. På grund av denna sekretess innehåller även domen till viss del hemliga delar.

Tjänstefel

De två polismännen åtalades för att bland annat olovligen ha tagit emot, transporterat, förpackat och förvarat en större mängd narkotika. Åtalet mot polismännen som rör grovt tjänstefel har handlat om att de åsidosatt vad som gäller för deras uppgift som polismän. Åklagaren har bland annat påstått att de inte har rapporterat narkotika som tagits i beslag, förstört bevismaterial och inte rapporterat brott. De har också åtalats för att ha röjt hemliga uppgifter.

– Tingsrätten har funnit att bevisningen mot polismännen har varit stark. Det är klarlagt att de åsidosatt vad som gällt för dem som poliser genom det sätt de har hanterat narkotikan på. Det är även klarlagt att de röjt hemliga uppgifter, säger domaren Tord Pettersson i ett pressmeddelande. Han var domstolens ordförande i målet.

En viktig fråga under rättegången har varit hur polismännens hantering av narkotikan ska bedömas. Åklagaren har i första hand begärt att polismännen ska dömas för grovt narkotikabrott och i andra hand för grovt tjänstefel. Domstolen friar polismännen för grovt narkotikabrott men dömer dem för grovt tjänstefel.

– Det huvudsakliga skälet för tingsrättens bedömning är att det har rört sig om ett polisiärt beslag och att hanteringen skett i tjänsten och inte för något privat ändamål, säger Tord Pettersson.

Fängelse

En av polismännen dömdes för grovt tjänstefel, tjänstefel och brott mot tystnadsplikt till fängelse i två år. Den andra polismannen dömdes för grovt tjänstefel, tjänstefel och brott mot tystnadsplikt till fängelse i ett år och sex månader.

– De båda polismännen fälls till ansvar för mycket allvarlig brottslighet. Försvårande omständigheter i målet har varit att polismännens agerande har medfört att ett mycket allvarligt narkotikabrott inte kunnat utredas och att de utsatt andra för fara. Samtidigt har tingsrätten beaktat att polismännen sannolikt kommer att bli av med arbetet, säger Tord Pettersson.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!