Hackare avslöjade telefonbedragare

Hackare avslöjade telefonbedragare. I mitten av mars genomförde polisen en omfattande insats mot personer som misstänks ha sysslat med telefonbedrägerier mot äldre. Detta efter att en hackare tog sig in i de gripnas datorer och samlade information. Personen vidarebefordrade sen all information till polisen såväl som till Uppdrag Granskning.

En kvinna från Göteborg har fungerat som bedragarnas kundtjänst. De lurade personerna har i allmänhet fått ett SMS om att de beställt något som de i verkligheten inte beställt. När det ringt det telefonnummer som funnits i SMS:et för att rätta till problemet har en kvinna i Göteborg svarat. Hon har sen vidarebefordrat de uppringande personerna till två unga män i Södermanland som ofta låtsats vara från banken.

Tre personer sitter häktade för grova bedrägeribrott med över tusen brottsoffer. En kvinna från Göteborg i 30-årsåldern, Amn@ S@lkov#c och två yngre män från Eskilstuna respektive Åkers styckebruk som ligger i Strängnäs kommun, H0g*r S@l#h Ahm*d och Em#r Al-Ta#*.

En fjärde person, även han misstänkt för samma brott, har gripits i Portugal. Även han är från Eskilstuna och är häktad i sin frånvaro. Totalt misstänks de häktade för att ha lurat fler än 1 200 personer enligt vad som är känt i nuläget.

Alla fyra är på sannolika skäl misstänkta för grovt bedrägeri. De misstänkta männen har förnekat brott medan kvinnan inte velat uppge någon inställning.

Vad som är speciellt i fallet är polisen använt material från en hackare. En hackare avslöjade bedragarna, Inte polisen.

Läs mer: