Tankesmedjorna som syns i media

Arbetsvärlden listade för nån vecka sen de synligaste tankesmedjorna i Sverige. De har kollat på tankesmedjorna som syns i media. Inte förvånande dominerade de borgerliga tankesmedjorna totalt. Nåt annat vore inte möjligt med tanke på den totala dominansen för borgerlig media.

Vad Arbetsvärlden mer konkret undersökt är hur ofta och mycket tankesmedjorna syns och nämns i riksmedierna, dvs medier med nationell räckvidd samt i branschtidningar inom politik och arbetsmarknad, plus fackföreningar och arbetsgivares egna tidningar. Det ger dock en något skev bild som kan justeras med att titta på hur många som besöker tankesmedjornas hemsidor.

Tre av de fem synligaste tankesmedjorna, Timbro, SNS och Frivärld har en klar näringslivskoppling, dvs en koppling till den ekonomiska makten i Sverige. På topplistan finns två tankesmedja på vänsterkanten med och det är Katalys och Arena Idé.

Tankesmedjor genomslag

Mäts istället genomslag per anställd hamnar Katalys i topp och ytterligare några tankesmedjor på vänsterkanten på topplistan. Tankesmedjan Balans och Tankesmedjan Tiden.

Tankesmedjor genomslag per anställd

Som en jämförelse kan vi också se på antalet besökare till de olika tankesmedjornas hemsidor. Det ger en mer komplex bild som är oberoende av den stora borgerliga slagsidan i media. Av de fem största tankesmedjorna va det gäller besökare till webbsajten är bara en kopplad till näringslivet. 4 stycken står politiskt till vänster. Flera av de i borgerlig media omhuldade tankesmedjorna har nästan inga läsare på sina webbsajter.

Besökare på hemsidan februari månad 2024, namn, besökare i tusental

  1. Timbro, 133,0
  2. Tiden, 43,8
  3. Planka.nu, 34,8
  4. Katalys, 26,2
  5. Socialistisk Politik, 21,6
  6. IFFS, 20,9
  7. Centrum för rättvisa, 20,0
  8. SNS, 17,4
  9. IFN, 15,2
  10. Frivärld, 13,3
  11. Arena Idé, 7,9
  12. Ratio, 7,5
  13. Balans, < 5
  14. Fores, < 5
  15. Futurion, < 5
  16. Entreprenörskapsforum < 5
  17. Civitas, < 5
  18. Cogito, < 5
  19. Humtank, < 5

Siffrorna kommer från sajten Similarweb.

Oikos, Leading Health Care, Den Nya Välfärden, CMS och Gemensam Välfärd har så få besökare att någon statistik inte går att få fram. Det finns säkert fler tankesmedjor som jag inte nämner här men de har i så fall inget större genomslag och inga större mängder besökare.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!