Lämnade ut lista på kriminella till krogägare

Per Lennerbrant

Per Lennerbrant. Foto: Johanna Hanno.

Polismyndigheten lämnade ut lista på kriminella till krogägare. Justitieombudsmannen (JO) Per Lennerbrant kritiserar nu polisen för detta. De har enligt JO agerat helt utan rättsligt stöd. Listan innehöll ett antal personer som enligt polisen bedömts ha kopplingar till kriminella gäng. Detta i syfte att förhindra dem från att besöka vissa krogar i Sundsvall. Uppgifterna i listan omfattades av sekretess.

— Polisen lämnade ut listan i ett brottsförebyggande syfte. Men i det här fallet handlade det inte om att förhindra brott i ett konkret fall och det fanns inte rättsligt stöd för ett utlämnande. Att lämna ut uppgifterna var inte heller förenligt med rörelsefriheten och rätten till respekt för privatlivet som garanteras i regeringsformen och i Europakonventionen, säger JO Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.

Listan kom från polisens underrättelseverksamhet. Den innehöll namn, bild och födelsedatum på nio personer som polisen bedömt var involverade i brottslighet kopplad till kriminella nätverk inom polisområde Medelpad. Listan lämnades över till företrädare för ett antal krogar i Sundsvall. Syftet var att förhindra personerna från att besöka krogarna. JO ser mycket allvarligt på att polisen lämnade ut en lista på kriminella till krogägare på detta sätt.

— Ur integritetssynpunkt var uppgifterna mycket känsliga och omfattades av sekretess. Genom att lämna ut dem till krogarna förlorade polisen kontroll över uppgifterna. De fick också spridning i medier och på internetforum. Agerandet är anmärkningsvärt och jag ser allvarligt på det inträffade, säger JO Lennerbrant.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!