Beslag av sprängämnen i Haparanda – två män åtalade

Åklagare har väckt åtal mot två män efter beslag av sprängämnen i Haparanda. De två är åtalade för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Åtalet gäller en man i 70-årsåldern och en man i 40-årsåldern.

Den äldre av männen åtalas för att utan tillstånd ha förvarat 11 ton civila sprängmedel i en industrilokal i Haparanda stad. Den yngre av männen åtalas för att utan tillstånd ha sålt 7,5 ton av sprängmedlen till den äldre av männen.

– Brister vid förvaringen har medfört en mycket liten risk för oavsiktlig detonation. En detonation hade dock fått oöverblickbara och förödande konsekvenser, enligt Länsstyrelsen i Norrbotten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Nationellt forensiskt centrum som har yttrat sig i frågan, säger senior åklagare Rickard Finnberg i ett pressmeddelande. Han har lett förundersökningen.

– En konkret risk med förvaringen har varit risk för spridning av explosiva varor till kriminella miljöer eftersom varorna lätt hade kunnat stjälas. Noggranna efterforskningar har inte gett några bevis på att någon sådan spridning har skett.

Det handlar alltså främst om slarv och nonchalans. Inte så mycket om kriminalteteoch gängbrottslighet då detta beslag av sprängämnen i Haparanda inte har några sådana kopplingar..

Läs mer om sprängämnen.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!