Byte av kommentarssystem snart förestående

Har i många år använt Disqus som kommentarssystem för min blogg. Men snart blir det byte av kommentarssystem. Från Disqus till Fediversum.

Disqus har fungerat bra och gett lite inkomster. Men också en hel del skräpreklam. Anledningen till att jag började med Disqus var att jag fick för mycket skitkommentarer, spam och nazister bland de som kommenterade. Med Disqus sorterades sånt bort.

När jag skaffade Disqus så fanns det inget riktigt bra sätt att skydda sig på WordPress om inte kommentarerna helt stängdes av. Numera finns det mycket bättre möjligheter. Därför är det nu möjligt att försöka klara sig utan Disqus.

Fediversum

Bloggen är numera en del av Fediversum, det nya federerade internet som inte kan kontrolleras av nåt storföretag. Det har i det sammanhanget visat sig att det går att använda Mastodon, Lemmy, Misskey eller nån annan programvara i Fediversum för att kommentera på min blogg.

Jag har testat att det fungerar på min SF-blogg. Men den har få besökare och ännu färre som kommenterar. Skyddet mot spam och kommentarsmarodörer (troll) är därför inget jag testat ännu. Jag skriver inte heller speciellt ofta där.

Det hela är också en del i min process att göra min blogg mer oberoende av storbolagen på nätet. Såna bolag som Meta, Google, Amazon, Apple, X Corp och Microsoft med flera.

Precis som det idag krävs ett konto på Disqus kommer det i framtiden vara bra att ha ett konto nånstans i Fediversum för att skriva kommentarer på min blogg. Förslagsvis på Spejset, en Mastodoninstans (server) för vänsterfolk eller Aggregatet, en Lemmyinstans för vänsterfolk. Det kommer dock också gå att skriva kommentarer direkt på bloggen. Ett Facebook-konto kommer också bli möjligt att använda för att kommentera.

Men innan det blir ett byte av kommentarssystem ska jag göra några saker med sajten så det dröjer ännu ett ett litet tag innan det sker.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!