Livstids fängelse för mord i Tullinge

Södertörns tingsrätt har dömt en 19-årig man till livstids fängelse för mord i Tullinge den 2 mars 2023.

I början av februari i år väcktes åtal mot fyra personer för inblandning i mordet i Tullinge den 2 mars 2023 då en 47-årig man sköts till döds i sin bostad. Mordet bedöms vara en hämnd för annan allvarlig brottslighet. Brottslighet som skett inom ramen för den våldsamma konflikt mellan Dalennätverket och Nätverk Foxtrot som pågick vintern och våren 2022/2023.

Fyra personer dömdes till fängelse

Södertörns tingsrätt har nu dömt en 19-årig man (18 år gammal vid mordet) vid namn Nobel Girmay Yohannes till livstids fängelse för mordet. Han var enligt domen skytten.

Två bröder, 20 respektive 18 år gamla, åtalades för medhjälp till mordet. De frikändes dock av tingsrätten i den delen på grund av brist på tillräckliga bevis. De dömdes dock för bland annat grovt skyddande av brottsling och grovt vapenbrott. De fick fängelse i tre år och tre månader respektive ett år och två månader.

Den äldre av bröderna har tdigare dömts för flera brott, bland annat ringa narkotikabrott och misshandel. 2021 dömdes han för allmänfarlig ödeläggelse efter att ha kastat in en handgranat i ett trapphus i Spånga i november 2020. Han dömdes till nio månaders sluten ungdomsvård. Den yngre brodern är dömd för bland annat ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Bröderna anses vara kopplade till ett kriminellt nätverk i Botkyrka men anses ha utfört uppdraget för Rawa Majids räkning som en del i konflikten mellan Dalennätverket och Nätverk Foxtrot.

En 24-årig man dömdes för grovt skyddande av brottsling till två års fängelse. 19-åringen som dömdes för mord ska också betala skadestånd till offrets anhöriga.

Bevisningen mot 19-åringen har varit stark

Av domen framgår att den mordåtalade 19-åringen under rättegången medgav att han befann sig vid brottsplatsen. Han menade dock att det var en annan person som sköt offret och att han själv inte visste att ett mord skulle ske.

Enligt tingsrätten har åklagaren dock presenterat en stark bevisning i form av DNA-fynd, chattmeddelanden och viss övrig utredning som tillsammans medför att det inte råder några tvivel om att det var 19-åringen och inte någon annan person som sköt offret.

– Offret hade ingen koppling till konflikten och sköts till döds i sitt hem på natten samtidigt som hans sambo och minderåriga barn befann sig i bostaden. Det är uppenbart att gärningen ska bedömas som särskilt hänsynslös. Påföljden ska därför bestämmas till livstids fängelse, säger rådmannen Peter Grym, ordförande i målet.

Den skjutne mannen Serdar Serihan var far till Adam Serihan som misstänks ha skjutit mot släktingar till Rawa Majid i Uppsala den 19 januari. Adam Serihan uppges vara kopplad till Vårbynätverket som antagligen är allierade med Dalennätverket.

Läs mer: