Nya invasiva arter förändrar ekosystemen, men …

Visserligen är det så att nya invasiva arter förändrar ekosystemen i Sverige. Men samtidigt är det inte så att det i allmänhet är en katastrof. Dovhjort är ett vanligt invasivt djur i Sverige. De kan ställa till stora problem för bönder i de trakter där de finns. Men problemen är inte i närheten av samma storleksordning som ett inhemskt djur som gjort comeback kan vara. Jag pratar om vildsvin.

Stenmård och mink
Stenmård

Stenmård. BIld: Bohuš ?í?el Licens: CC BY-SA 3.0

ETC har publicerat en ledare om hur Tidöregeringen gynnar de invasiva djuren. Detta för att de skär ner på pengarna till Naturvårdsverket. Må så vara. Men ärligt sagt är det inget större problem. De fokuserar på stenmården som kan ställ till en massa skit i hus, bilar och naturen.

Men stenmård finns ju i hela Europa och det mesta fungerar ju där. Så problemen ska nog inte överdrivas. Dessutom tenderar det att bli så att den här typen av rovdjur inledningsvis ställer till en hel del problem när de etablerar sig ett område men efter ett tag blir det en ny balans i ekosystemet.

Vi har sett det med minken. En annan invasiv art Förrymda minkar finns i större delen Sverige och de ställer till med stora problem för markhäckande sjöfåglar. Det har på grund av minken svår att klara häckningen och förmodligen har en del fåglar som exempelvis ejder och tofsvipa drabbats hårt av denna invasiva arts härjningar.

Men istället har vitkindad gås, grågås och kanadagås (en annan invasiv art) brett ut sig. Vi har fått en delvis annan fauna men nån katastrof är det ju egentligen inte..Måsar och trutar har på grund av minken i all större utsträckning flyttat in i städer och annan mänsklig bebyggelse där de kan hitta boplatser där minken inte kan komma åt dem.

Så blir det sannolikt också med stenmården för jag tvivlar på vi kan utrota den i Sverige. Det ekologiska systemet förändras med nya arter. Det betyder inte att det blir sämre. Bara annorlunda.

Mårdhund

När det gäller mårdhunden som är en annan invasiv art så fungerar bekämpningen bra. Men frågan är om det egentligen är så bra. För troligen skulle väl mårdhundar kunna äta en hel del gäss av olika slag. Förutom andra fåglar och en del smådjur. Vilket i sin tur skulle gynna andra arter som gässen trängt bort. Så kanske vore det bättre att låta mårdhundar sprida sig över landet. Det har den ju gjort i Finland och stora delar av Europa och det tycks ju inte vara nån jättekatastrof.

Så ärligt sagt verkar ETC:s ledare (liksom även Jägarförbundets debattartikel i DN) alarmistisk i överkant om ett problem som egentligen nog inte är ett problem.nya invasiva arter förändrar ekosystemen. Men.  Ett förändrat ekosystem innebär ingen katastrof. Det innebär inget annat än förändring.

Men självklart bör det vara fri jakt på både mink, stenmård och mårdhund. De är ju ändå så kallat invasiva arter.

Läs mer:

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.